CAMPERDUIN – Voor het derde jaar op rij wappert op het strand van Camperduin de Groene Strand Wimpel. Dat is bijzonder, want geen enkel ander strand in Noord-Holland kreeg de wimpel drie keer achter elkaar.

Wethouder Marco Wiesehahn, vrijwilligers en ondernemers hesen donderdagmiddag de vlag. Dat gebeurde bij de fietsenstalling bij strandpaviljoen Struin richting strandpaviljoen Prince George.

De Groene Strand Wimpel is een beloning voor het harde werk van ondernemers, vrijwilligers en de gemeente Bergen om natuur en natuurbeleving weer een plek op het strand te geven.

Het Groene Strand, een samenwerking tussen LandschappenNL, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Stichting Anemoon en Vogelbescherming Nederland, reikt de Groene Strandwimpels jaarlijks uit. Dit doet de organisatie op basis van tien criteria, zoals betrokkenheid van vrijwilligers, monitoring van aanspoelsels, opruimacties en ruimte en rust voor broedvogels.

Wapperende groene wimpel

Wethouder Marco Wiesehahn is trots op de derde toekenning van de Groene Strand Wimpel in Camperduin. “Al in een vroeg stadium hebben allerlei partijen zich gecommitteerd aan de strandcommunity van Strand Camperduin. Samen hebben zij de kennis en kunde, de aanpakkersmentaliteit, de organisatiekracht en de bevlogenheid om onder andere enthousiasmerende excursies te organiseren en maatregelen te nemen om het strand geschikt te maken voor vogels.”

Levend en natuurlijk strand

Dankzij de inzet van onder andere ondernemers Struin en DJUS en vrijwilligers van de opruimacties en broedvogel-inventarisaties is er een mooi, levend en natuurlijk strand gecreëerd, benadrukt de wethouder. “Voor natuurliefhebbers is het succes van de bontbekplevier met vijf nesten en twee uitvliegende kuikens het meest aansprekend.” (Bron foto: gemeente Bergen).