BERGEN AAN ZEE – Vanaf november biedt Hotel Nassau in Bergen aan Zee opvang aan Oekraïense vluchtelingen. De gemeente Bergen en de eigenaren van Hotel Nassau hebben zich de afgelopen periode ingespannen om tot overeenstemming te komen, laat een gemeentewoordvoerder weten.

Dit nieuws komt een dag na de bekendmaking van huisvestiging van alleenstaande minderjarige vluchtelingen in groepsaccommodatie Broekakkers in Egmond-Binnen en later in het voormalige hotel-restaurant Klein Zwitserland in Schoorl.

De gemeente berichtte begin juli dat de intentieovereenkomst tussen de gemeente Bergen en de eigenaar van Hotel Nassau niet door ging. Daarna zijn er nieuwe gesprekken gevoerd op initiatief van de eigenaren van Hotel Nassau.

Om Hotel Nassau geschikt te maken voor de opvang, is eerst een kleinschalige verbouwing noodzakelijk, laat een gemeentewoorder weten aan RTV80. “Na de verbouwing biedt het hotel ruimte aan negentig mensen, maar in de eerste periode worden er – vanwege de verbouwing – minder Oekraïners gehuisvest. We verwachten op 1 januari een volledige bezetting te hebben.”

Opvang vluchtelingen
Burgemeester Lars Voskuil: “Beide partijen vinden het belangrijk dat er op korte termijn extra opvangplekken worden gecreëerd in de gemeente Bergen. De opvang door particulieren is fantastisch maar helaas niet toereikend, zeker niet omdat we de komende tijd nog meer Oekraïense vluchtelingen verwachten. Daarnaast is de terugkeer van Oekraïense vluchtelingen naar hun thuisland op korte termijn onwaarschijnlijk.”

Eigenaar Henk Deen: ‘’We zijn blij dat de Oekraïense vluchtelingen alsnog een plek krijgen in Hotel Nassau. Het huurcontract is rond en dat was voor ons van wezenlijk belang met het oog op de afspraken met onze huidige huurder en hotelexploitant.”

“Parallel aan deze ontwikkeling werken we uiteraard onverminderd door aan het uiteindelijk realiseren van Nieuw Nassau Bergen.’’

De gemeenteraad stemde eerder al in met de opvang van Oekraïners in Hotel Nassau.

Nieuwe datum informatiebijeenkomst
De gemeente belegt een nieuwe informatiebijeenkomst voor de inwoners van Bergen aan Zee. Zij ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor in de brievenbus. Deze bijeenkomst is op 18 september van 19.00 tot 20.30 uur in het Vredeskerkje aan de Kerkstraat 21 in Bergen aan Zee.

Eerdere publicaties over dit onderwerp zijn te vinden op de website van RTV80. (Foto’s: Hans Brouwers/ Habrofotografie).