.
EGMOND AAN DEN HOEF – De 74-jarige oud-kleuterjuf Marjoke Brouwers uit Egmond aan den Hoef is maandag 28 juni voor bijna twintigduizend euro opgelicht.

Ze trapte in een babbeltruc van een oplichter die zich voordeed als medewerker van de Rabobank.

De medewerker belde en vertelde dat haar pasje verouderd was. Toen haar rekeningnummer werd verifieerd, zei Marjoke dat dat klopte, maar toen de oplichter – waarschijnlijk expres – een willekeurige pincode noemde, Marjoke noemde haar werkelijke pincode, vertelt haar nicht Carla.

De Egmondse kreeg een nummer dat ze moest bellen om een afspraak te maken met iemand die haar pasjes zou ophalen”, vertelt Carla.

.
Marjoke ruikt geen onraad en belde het nummer, waarna er al snel iemand voor de deur stond om de bankpas buit te maken.

“Binnen twee uur was het geld opgenomen. Negentienduizend euro en een beetje”, vat Carla de schade samen. “Haar weduwenpensioen en al haar spaarcentjes, zelfs tot duizend euro in de min. Toen ik dat hoorde begon ik vreselijk te huilen. Echt heel zielig. Schoften.”

.
Carla startte woensdag een inzamelingsactie via internet (www.doneeractie.nl). En met succes: de teller stond vrijdagochtend op ruim 10.000 euro. Onder de talloze donateurs zijn ook veel oud-leerlingen van Marjoke.

Marjoke is volgens haar nicht nog te aangeslagen om op de gebeurtenissen te reageren. Ze heeft inmiddels aangifte gedaan, bevestigt ook de politie. Er zijn nog geen verdachten opgepakt, al zit de politie er achteraan.

In de regio zijn meer mensen op deze manier opgelicht, zoals vier mensen in Bergen.