EGMOND-BINNEN – Het vocaal ensemble Dieci Cantanti zal op zondag a.s. te horen zijn in een uitvoering van het prachtige ‘Membra Jesu nostri’ van Dieterich Buxtehude.

Het concert zal plaatsvinden in de abdij van Egmond en beginnen om 14.30.

De opbrengst van het concert is geheel bestemd voor de vervanging van de zonnepanelen van de abdij die enkele maanden geleden werden gestolen.

‘Membra Jesu nostri’ is gebaseerd op het passie-gedicht: Oratio Ryhthmica van de Middeleeuwse abt en dichter Arnulf van Leuven dat in de 17e eeuw in noordwest Europa bijzonder geliefd was onder zowel protestanten als katholieken.

De samengestelde tekst werd door Buxtehude muzikaal verwerkt in zeven zogenoemde ‘concert-aria’ cantates die worden uitgevoerd door het vocaal ensemble samen musicerend met een instrumentaal ensemble bestaand uit 2 violen, cello en basso-continuo.

Tijdens het concert zullen nieuwe gedichten worden voorgedragen.

De dirigent Van Zelm hierover: “Iedere uitvoerder van oude muziek staat voor de vraag hoe zich te verhouden tot de teksten die uiteindelijk de bron zijn geweest waaruit de muziek ontstond.

Om aan deze vraag voor onszelf invulling te geven hebben we de Alkmaarse dichter Elly Stolwijk uitgenodigd nieuwe gedichten te schrijven, als reactie op de tekst die Buxtehude samenstelde.”

Geef een reactie