ALKMAAR E.0. – Het aantal ongelukken met dodelijke afloop en extreem letsel in de regio Alkmaar was dit jaar fors hoger dan vorig jaar, meldt het politie basisteam Alkmaar.

Er waren dit jaar dertien aanrijdingen waarbij veertien mensen zijn overleden, vorig jaar betrof het drie ongelukken met fatale afloop. Daarnaast leidde 338 aanrijdingen tot letsel bij één of meer personen. Vorig jaar waren dat er 293. De politie kwam ter plaatsen na 628 aanrijdingen met materiele schade. Vorig jaar gebeurde dit 897 keer.

Afleiding lijkt de oorzaak

De oorzaak van de aanrijdingen is volgens de politie niet altijd te achterhalen. “Maar het lijkt erop dat afleiding een zeer belangrijke oorzaak is. Dit is het bezig zijn met een telefoon en vele andere zaken die je niet tijdens het rijden moet doen”, aldus een politiewoordvoerder. De politie bekeurde het afgelopen jaar in de regio Alkmaar 1500 mensen die bezig waren met hun telefoon tijdens het rijden.

De politie constateert dat er gebieden zijn waar meer ongelukken met dodelijk gevolg en letsel voorkwamen. “Die gebieden zullen de komende periode van ons ook de nodige aandacht krijgen.” De politie belooft binnenkort te laten weten wat ze met de hoge cijfers gaat doen.