BERGEN – Een groot deel van het water op één van de rijbanen van de Zeeweg van Bergen naar Bergen aan Zee is weggepompt. Aannemer Paul Deuling uit het Brabantse Dussen klaarde dit klusje zondag met succes.

“We pompten per minuut ruim vier kuub water weg. Maar het afvoeren werd op een gegeven moment lastig, vanwege een te grote capaciteit: de putten waarin we het water afvoerden raakten vol.”, vertelt Deuling aan RTV80.

Eerder deze maand heeft de provincie Noord-Holland de Zeeweg deels afgesloten ter hoogte van de parkeerplaats bij de Uilenvangersweg. Een grote waterplas was te zien op een van de rijbanen, veroorzaakt door overvloedige regenbuien van de afgelopen tijd. Hierdoor is onder de duinen een bel water te vinden. Dit water komt hier omhoog omdat dit een laag deel van het duingebied betreft.

‘Voorlopig veilig’

Volgens woordvoerder Linda Oudendijk van de provincie Noord-Holland is het belangrijk om te voorkomen dat ook de andere rijbaan onderloopt. “Rijden door water kan zorgen voor een onveilige situatie.” Door het wegpompen van het water is de kans op ongelukken verkleind. Oudendijk weet nog niet of het nodig is om de aannemer opnieuw in te schakelen. “Dat hangt af van de weerssituatie in de toekomst.”

Net als in het vorige bericht van RTV80 stelt Oudendijk dat de provincie nadenkt over een structurele oplossing. “Maar dat is niet zo eenvoudig. Een optie zou kunnen zijn dat we een extra watergang maken, maar we weten nog niet of dit het probleem oplost.”

Verkeerslichten

De provincie Noord-Holland, eigenaar en beheerder van de weg, regelt het verkeer met behulp van verkeerslichten. Oudendijk laat weten dat de verkeerslichten er staan zo lang dat nodig is.

De situatie op 19 februari (Foto: RTV80).

ByEvert