ALKMAAR – Stedelijk Museum Alkmaar heeft onlangs een bijzondere tekening aangekocht tijdens de veiling van de particuliere collectie Kamerbeek bij Christie’s in Amsterdam. Het betreft een portret van Piet Boendermaker getekend door Leo Gestel in 1917.

Op de achterzijde van de tekening schreef Gestel: “De groote schilderijenverzamelaar Piet Boendermaker aan zijn laatste glas bier, vóór het oorlogsbier”. Het werk is een belangrijke aanwinst voor het museum.

Stedelijk Museum Alkmaar bezit een sterke en onderscheidende collectie werken Bergense School, waartoe ook een groot deel van het oeuvre van Leo Gestel wordt gerekend. De veelzijdige kunstenaar had een nauwe band met mecenas van de Bergense School Piet Boendermaker.

Het is geen officieel portret dat Gestel maakte, maar een vlotte, bijna cartooneske tekening, ontstaan tijdens een onmiskenbaar gezellig samenzijn.

De warme banden tussen de verzamelaar en kunstenaar/adviseur worden hiermee concreet. Dergelijke getuigenissen uit het verleden zijn zeer zeldzaam.

Het portret van Piet Boendermaker geeft de verhoudingen tussen de beide mannen goed weer, Boendermaker zit ontspannen onderuit gezakt en proost met zijn laatste vooroorlogse biertje.

Geef een reactie