BERGEN NH – Eén op de zeven senioren in de gemeente Bergen heeft naar verwachting dementie in 2050. Dat blijkt uit onderzoek van de particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, Kenniscentrum Vektis en het CBS. 

Het verwachtte aantal dementerende in de gemeente Bergen is gelijk aan de prognose van de gemeente Bloemendaal maar is hoger dan in veel andere Noord-Hollandse gemeenten. Zo is bijvoorbeeld de verwachting voor senioren in Uitgeest, Diemen en Blaricum positiever: hier zal één op de dertien inwoners van 65 jaar en ouder kampen met dementie in 2050. 

Behalve Bergen en Bloemendaal komen ook Den Helder (een op de acht), Alkmaar, Heemskerk, Velsen, Schagen, Hoorn en Medemblik (een op de negen) minder gunstig uit de toekomstige voorspellingen. Voor de gemeente Laren wordt de minst positieve voorspelling gedaan. Mede door vergrijzing is hier naar verwachting één op de vijf senioren dementerend in 2050. Dit is de minst positieve voorspelling van heel Nederland. 

‘Erg intensieve zorg’

Op dit moment heeft ruim één op de vijftien senioren in Noord-Holland dementie. Dat aantal gaat dus fors omhoog, zeggen de onderzoekers. Over iets minder dan dertig jaar zal naar verwachting één op de tien senioren in Noord-Holland kampen met dementie.

Dit aantal is in verhouding gelijk aan het landelijk gemiddelde. Het gaat in Noord-Holland om ruim 82.000 senioren die naarmate de dementie verder vordert, erg intensieve zorg nodig zullen hebben. Een groot verschil vergeleken met het aantal senioren dat nú kampt met dementie in de provincie: 38.000. De provincie staat daarom voor een enorme uitdaging, benadrukt Zuster Jansen.

Voorspellingen voor elders in het land

Andere gemeenten in Nederland die in 2050 een negatieve voorspelling hebben zijn Utrechtse Heuvelrug (Utrecht) en Renkum (Gelderland). Hier krijgen naar verwachting één op de zeven senioren dementie.

Risico’s

Dementie is deels genetisch bepaald. Daarnaast is een ongezonde levensstijl een risicofactor. Te denken valt aan een lage mentale activiteit, roken, weinig bewegen, depressie, een sterk overgewicht, een hoge bloeddruk en suikerziekte.

Het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente zijn te vinden op de website van Zuster Jansen.