Duinstichting op haar hoede en nog lang niet gerustgesteld’

SCHOORL – Voorzitter Kees de Bakker en Jan Engelbregt van de Duinstichting maken zich zorgen over het voortbestaan van het Van Steijnbos, Leeuwenkuilbos, het Baaknolbos en een deel van het Frederiksbos in Schoorl.
 Maar zijn de zorgen over bomenkap in deze bossen gegrond? Een woordvoerder van de Provincie Noord-Holland zegt van niet. “We zijn bezig met een evaluatie om te komen tot een nieuw Natuurbeheerplan. Of er gekapt gaat worden, daar valt nu nog niets over te zeggen.”

Toch neemt dit verhaal de zorgen van De Bakker en Engelbregt niet weg. In een artikel in De Telegraaf en het Noord-Hollands Dagblad luidden zij daarom eind vorige week de noodklok. De bossen die het betreft staan niet ingetekend in de zogenoemde ‘Ambitiekaart Ontwerp Natuurbeheerplan’ van de Provincie Noord-Holland. “Het is een lege kaart en dat zorgt voor blijvende onzekerheid, een zwaard van Damocles dat boven ons hoofd blijft hangen. Wij willen duidelijkheid”, laat De Bakker aan RTV80 weten.

‘Ambitiekaart is dreigement’

Mocht het komen tot bomenkap in Schoorl, dan is dit in lijn met de visie van Staatsbosbeheer. Deze organisatie wil met de kap van de bomen het open landschap terugbrengen: zeewind en stuifzand moeten weer vrij spel krijgen om unieke flora en fauna een kans te geven, luidt de motivatie hierachter. Maar zover is het dus nog niet, benadrukt de woordvoerder van de Provincie Noord-Holland. “Het verhaal dat naar buiten is gekomen klopt niet helemaal. Er is geen sprake van een voorgenomen bomenkap in de Schoorse duinen, want de evaluatie is nog niet afgerond.”

Toch zien de twee heren van de Duinstichting de ambitiekaart, die doelen laat zien op de langere termijn, als een dreigement. Eind 2020 en begin 2021 is een deel van het Van Steijnbos gekapt, het betreft 7,6 hectare bos. De Bakker vreest dat in dit natuurgebied in Schoorl nog eens 90.000 van in totaal 100.000 dennenbomen tegen de vlakte gaan. 

Evaluatie

De provincie, Staatsbosbeheer en PWN onderzoeken nu samen in hoeverre de biodiversiteit zich in het gekapte deel van het Van Steijnbos verbetert en hoe het is gesteld met de biodiversiteit en de gezondheid van de bomen die er staan.

“Als de evaluatie voor de Duinstichting niet positief eindigt, dan zou het kunnen betekenen dat één of meerdere gebieden waarover wij nu praten op de ambitiekaart niet meer gevuld worden met bossen en er dus gekapt gaat worden”, benadrukt De Bakker nog maar eens.

Doel is dat de evaluatie van de bossen in oktober is afgrond, laat de provinciewoordvoerder weten. Maar ook deze verwachting stuit De Duinstichting tegen de borst. De Bakker: “In het Van Steijnbos is pas twee jaar geleden gekapt. Er is echt wel een aantal jaren méér nodig om iets zinnigs te zeggen over de ontwikkeling van de biodiversiteit.” De Bakker voegt hieraan toe dat de Provincie mogelijk besluit tot twee jaar verlenging van de evaluatie.

Het Lange Vlak in Bergen aan Zee

Kees de Bakker en Jan Engelbregt laten ook hun licht schijnen over Het Lange Vlak, een bos in Bergen aan Zee. PWN wil hier mogelijk 16 hectare bos kappen. De Bakker: “Dat zijn heel wat voetbalvelden. Ook dit uniek bos dreigt plaats te maken voor de dynamiek van zand en wind. De bescherming van de bomen en de grond waarop ze staan tegen de zee lijkt hier geen rol meer te spelen.”

Volgende maand praat de Duinstichting over dit bos met PWN. Vooralsnog is de Duinstichting fel gekant tegen dit plan. De Bakker: “We zullen ons met hand en tand hiertegen verzetten.”

Petitie

De Duinstichting vraagt mensen een petitie te tekenen tegen de bomenkap in Schoorl. Na het artikel in De Telegraaf op 5 augustus zijn er vijfduizend ondertekenaars bijgekomen. De teller staat nu op bijna 42000.

RTV80 interviewde Kees de Bakker en Jan Engelbregt in het Van Steijnbos in Schoorl.

(Tekst: Evert Visser/ RTV80)

Kees de Bakker (l) en Jan Engelbregt van De Duinstichting (Foto uit interview RTV80)