Definitieve uitslag verkiezingen Bergen vermoedelijk pas morgen

BERGEN NH – Tijdens de zitting van het hoofdstembureau onder leiding van burgemeester Lars Voskuil kwamen geen verrassingen uit de verkiezingsuitslag. Niettemin had de Partij van de Arbeid voorafgaand aan de zitting gevraagd om een hertelling. Naar verwachting gaat de hertelling wel even duren. De uitslag is dan waarschijnlijk morgen (dinsdag 22 maart) definitief beschikbaar.

Het hoofdstemburo honoreerde de hertelling om ‘de integriteit van het verkiezingsproces en de juistheid van de uitkomst te garanderen’. Dat liet burgemeester Voskuil weten tijdens de zitting van het hoofdstembureau.

Een hertelling zou nog interessant kunnen zijn, aangezien de verdeling van de restzetels (in dit geval 5 stuks) naar de partijen gaat met het grootste gemiddelde aantal stemmen per zetel. En daarin zijn de verschillen maar klein. Een hertelling zou er dus toe kunnen leiden dat die de zo begeerde tweede zetel van de PvdA zou kunnen opleveren.

Bij de zitting van het Hoofdstembureau over het verloop en de uitslag van de verkiezingen waren eigenlijk geen afwijkingen, anders dan hier en daar een stem meer of minder: in totaal waren er nu 15.490 uitgebrachte stemmen geteld tegen eerst 15.473.

Echter, dat leidde niet tot veranderingen in de nu dus nog steeds voorlopige zetelverdeling. Bij partij ONS DORP werden twee kandidaten met voorkeur gekozen boven de boven hen staande kandidaten. Dat zijn Henk Borst en Michel Heusy. In alle andere gevallen is niet afgeweken van de volgorde op de kieslijst.

Voorlopig is de zetelverdeling als volgt (gebleven): ONS DORP 5, KIES Lokaal 4, CDA 3, VVD 3, GroenLinks 3, D66 2, PvdA 1. Jezus Leeft had niet genoeg stemmen voor een zetel.

(Tekst Flessenpostuitegmond.nl)

Burgemeester Lars Voskuil (foto uit video Cor Dekker)