EGMOND AAN ZEE/ EGMOND AAN DEN HOEF – Goed nieuws voor huurders van duinlandjes in Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef. PWN gaat hier twee elektrische pompen neerzetten om overtollig water af te voeren. Dat gebeurt vanaf september.
Egmonders die graag aan het werk zijn in hun duinlandje, zien de komst van de pompen als zeer welkom. Al ruim een jaar kampen hun landjes met wateroverlast, waardoor ze hier weinig kunnen doen en het er troosteloos uitziet.
Een van de pompen komt te staan bij de Nollen: het kampeer- en duinlandjesgebied aan de kant van Egmond aan den Hoef. “Het betreft de huisjes en duinlandjes vanaf het Bruynzeelterrein richting een duinrel ten zuiden van het Nachtegalenpad”, laat PWN-woordvoerder Ger Jan Vreken weten aan RTV80. Een tweede pomp staat volgende maand in achter de eerste paal, zoals het in de volksmond wordt genoemd. Dit is bij de duinlandjes achter het voormalige gemeentehuis in Egmond aan Zee.
‘Vergunningaanvraag loopt nog’
PWN heeft een pompvergunning aangevraagd bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Deze vergunningaanvraag loopt nog, laat Vreken desgevraagd weten.
“We verwachten dat deze vergunning verleend is voor de start van het pompen in de eerste helft van september. Is de vergunning er niet, dan kunnen we op eigen risico starten met pompen. Dit is mogelijk, omdat vooraf al uitgebreid is afgestemd met de betrokken partijen.”
De natuurbeheerder wil het overtollige water van het maaiveld wegpompen en naar zee brengen. “Hiermee hopen we een groot deel van de huisjes en landjes dusdanig droog te krijgen dat er geen water meer op staat. Daarom wordt er vanaf de laagste punten gepompt.”
‘Effect onduidelijk’
Volgens de woordvoerder is het nog onduidelijk hoe groot het effect van de werkzaamheden zal zijn. “We weten niet welke hoeveelheden neerslag het komende jaar gaan vallen en of we dit voldoende kunnen wegpompen. Een dusdanige pompactie is nog niet eerder uitgevoerd.”
Vreken laat weten dat PWN de twee pompen een halfjaar wil laten staan om in de tussentijd te monitoren. Indien nodig, wordt er bijgestuurd. “Het zal dan blijken of deze maatregelen voldoende effect hebben om zo’n twee jaar te overbruggen.”
In die periode werkt PWN aan een middellange termijnoplossing voor de Nollenvallei en de duinlandjes. Dat doet de natuurbeheerder samen met de besturen van de duinlandjesverenigingen. “Het is nu nog onduidelijk wanneer deze plannen voldoende zijn uitgewerkt.”
‘Met puzzel aan de slag’
Inmiddels heeft duinlandjesvereniging De Noord de wetenschapswinkel van de Wageningen Universiteit en Research (WUR) ingeschakeld om aan een oplossing te werken.
“Maar het is nog onzeker hoe de toekomst eruit ziet. Dat heeft te maken met onzekere klimaatscenario’s, beperkte mogelijkheden in het duingebied en geldende wetgeving. We weten niet welke maatregelen wenselijk, technisch haalbaar, betaalbaar en vergunbaar zijn. Met die puzzel gaan we de komende tijd aan de slag”, aldus Vreken.
Cultureel erfgoed
De duinlandjes bestaan al eeuwen en zijn aangemerkt als cultureel erfgoed. Ook hebben ze een sociale functie.
Egmonder Gerjan Zwaan schreef een boek over het ontstaan van de landjes in de negentiende eeuw en de aardappeltelers van toen. Een tweede boek schreef hij over de passie voor de duinlandjes van de leden van Duinlandjesvereniging De Noord.
‘Fantastische plek’
In een in 2021 gemaakt video-item van RTV80 sprak hij onder andere over de duinlandjes om heerlijk in te kunnen zitten. “Deze omgeving is ontzettend vogel- en plantenrijk. Het is een fantastische plek om een volkstuintje in een natuurgebied te hebben.”
Zie ook: ‘Expeditie Verdronken Duin: ‘het ondergelopen duinlandje van Egmonder Dirk Bruin’
(Foto: archief Flessenpost uit Egmond).