REGIO – Boswachters krijgen wel eens te maken met agressie en geweld, stelt PWN. Vormen van agressie die bijvoorbeeld worden gepleegd zijn: Verbale agressie zoals schelden, bedreigen, middelvinger opsteken, discrimineren.

Agressie met gebruiksvoorwerpen: gooien, vernielen; Fysieke agressie: slaan, duwen, fysiek hinderen, aanranden, besmetten met aids. Agressie met gevaarlijke objecten: mes, hond, pistool. Specifieke veroorzakers: drank, drugs, ziekte.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat meer dan de helft van medewerkers met een publieke taak te maken heeft met agressie. Maar er zijn nagenoeg (nog) geen gegevens bekend over agressie en geweld tegen boswachters, oftewel groene Boa’s (Buitengewoon Opsporings Ambtenaren).

Om een nauwkeurig beeld te krijgen van de mate waarin verschillende vormen van agressie en geweld voorkomen, zullen de boswachters van PWN de komende tijd bijhouden met hoeveel en welk ongewenst gedrag ze geconfronteerd worden.

De actie heeft als doel inzicht te krijgen in voorvallen waarin agressie en geweld plaatsvinden en in de vormen en uitingen van verbaal en/of fysiek geweld. Daarnaast wil PWN dat bezoekers bekend zijn met de taken en bevoegdheden van de boswachters.

Als hulpverlener met publieke taak zorgen de boswachters voor bescherming van de natuur en voor de openbare veiligheid en ook treden zij op als hulpverlener bij incidenten en in crisissituaties. Agressie en geweld tegen boswachters worden daarom zwaarder bestraft.

Na de actieperiode zullen de verzamelde gegevens worden geanalyseerd. ‘Op basis van die analyse kunnen we bezoekers beter aanspreken en bewust maken én kunnen we wangedrag effectiever aanpakken.

Bovendien stellen de resultaten PWN in staat om medewerkers die met geweld en/of agressie te maken hebben gehad, beter te begeleiden. Gelukkig komt veruit het grootste deel van onze bezoekers om op een respectvolle manier van de natuur te genieten. De meeste contacten verlopen dan ook probleemloos’, aldus PWN.

Geef een reactie