ALKMAAR – De gemeente Alkmaar opent zaterdag 25 september in het Waaggebouw in Alkmaar een QR-Checkpoint, mede ingericht door horecaondernemers. Ook is er een sneltest locatie tegenover het Waaggebouw.

.
Na de controle in het QR-Checkpoint krijgen bezoekers een coronatoegangsbewijs in de vorm van een waterproof stempel op de hand of een speciaal gekleurd bandje. Hiermee kan iemand alle horecagelegenheden in Alkmaar bezoeken. Een coronatoegangsbewijs is verkrijgbaar door het tonen van een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona via de CoronaCheck-app.

.
Volgens de gemeente Alkmaar is het QR-Checkpoint nodig: vanaf zaterdag 25 september kun je uitsluitend met het coronatoegangsbewijs toegang krijgen in alle binnen-horeca, bij evenementen en vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters).

.
In het Waaggebouw is op vrijdagen tussen 20.00 en 23.30 uur en op zaterdagen tussen 18.00 en 23.30 uur een centraal QR-Checkpoint open. Hier vindt de controle op de CoronaCheck-app en ID plaats. Door verwachte toeloop op 7 en 8 oktober is op deze dagen het punt van 16.00 tot 23.30 uur open.

.
Sneltest
Voor mensen zonder vaccinatiebewijs wordt in het voormalige Oilily gebouw op het Waagplein specifiek voor horecabezoek een extra sneltest locatie ingericht. Bezoekers kunnen zich hier tijdens dezelfde openingstijden van de QR-checkpoint laten testen en krijgen gemiddeld na vijftien minuten de uitslag in de Coronacheck-app.