REGIO – De Veiligheidsregio NHN, bestaande uit de burgemeesters van Noord-Holland Noord, is teleurgesteld over de inhoud van de corona persconferentie van vrijdag 14 januari. De burgemeesters wensen en gaan ervan uit dat het kabinet snel besluit om ook horeca en cultuur veilig te laten opengaan, schrijven ze op de website.

“We hebben ons de afgelopen dagen sterk gemaakt voor meer mogelijkheden en vooral voor het bieden van perspectief aan onze inwoners en ondernemers. Daar is door het kabinet deels gehoor aan gegeven. We hoopten op meer.” De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord maakt zich zorgen over de verschillen tussen sectoren.

‘Begrip en handhaving, een enorm dilemma’

De burgemeesters hebben begrip voor de verschillende geluiden van ondernemers en de horeca- en cultuursector in het bijzonder. “Deze branches krijgen telkens forse tegenvallers te verwerken.” Statements, zoals aangekondigd in diverse media, kunnen dan ook op begrip rekenen van de burgemeesters. Dat is tegelijkertijd voor de burgemeesters “een enorm dilemma”. “Want wat niet mag, dat mag niet.” Bij het handhaven van de landelijke regelgeving door de burgemeesters uit de regio Noord-Holland Noord zijn gezond verstand en de menselijke maat de eerste uitgangspunten. “Het gesprek aangaan is altijd onze eerste stap. Ook nu spreken wij mensen aan. Dat kan er per gemeente verschillend uitzien. Dat is nu eenmaal de couleur locale. Dat is ook goed.”

‘Het is aan ons allemaal’

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is blij met het perspectief dat het kabinet vrijdag benoemde. “Dit geeft voor de burgemeesters helderheid”. De burgemeesters benadrukken dat het naleven van coronamaatregelen niet alleen iets is van ondernemers of de overheid. “Het is aan ons allemaal.” Ze gaan ervan uit dat iedereen zich zo veel mogelijk aan de regels houdt.

Bron foto: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord