BERGEN/ REGIO – Maar liefst 12,1 procent van de woningen in de gemeente Bergen heeft het laagste energielabel F en G. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS.

Het relatief hoge percentage minder energiezuindige woningen is in lijn met andere villadorpen. In de top vijf van slechtst geïsoleerde gemeenten staan namen als Laren, Heemstede en Bloemendaal. Daar hebben één op de vijf huizen de laagste energielabels F of G.

‘Grotere investering voor oudere en duurdere woningen’

Koen van Groesen van Independer laat RTV80 weten dat het inkomen over het algemeen een graadmeter is voor het wel of niet isoleren van woningen. “Hoe hoger het inkomen, hoe meer er geïsoleerd wordt.”

“Maar dat geldt minder voor mensen met een inkomen van meer dan zestigduizend euro. Hoe dit komt, hebben we niet onderzocht. Maar we gokken dat deze mensen wonen in grotere en oudere woningen, waardoor zij forser in de buidel moeten tasten voor bijvoorbeeld dubbele beglazing of dakisolatie. Dat verklaart wellicht de terughoudendheid van deze inwoners om tot maatregelen over te gaan.”

Cijfers omliggende gemeenten en provincies

Alkmaar (7,2 procent) en Heiloo (8,2 procent) hebben net als Bergen relatief veel ‘energieslurpende’ woningen. Dijk en Waard doet het daarentegen met 3,1 procent een stuk beter. Deze gemeente (een samenvoeging van Langedijk en Heerhugowaard) staat hiermee op de derde plaats, na Purmerend en Hoorn.

Independer geeft ook per provincie cijfers. Vooral Zeeland staat vol met slecht geïsoleerde woningen. In deze provincie heeft 10,8 procent van de huizen de laagste energielabels F of G. Ook in Friesland (10,7 procent) en Limburg (10,6 procent) is dit percentage hoog. In Noord-Holland heeft 8,4 procent van de woningen een laag energielabel.

Flevoland doet het vooralsnog het best. Hier is slechts 0,8 procent van de huizen energieslurpend. Het landelijk gemiddelde komt neer op 8,2 procent, het betreft ruim één op de twaalf woningen.