Update 19.00 uur
De roeiers van Reddingsbrigade Schoorl zijn veilig aangekomen op het strand van Camperduin. Voor de kust stapten ze over op een boot van de reddingsbrigade. Op het strand kregen ze een warm onthaal.

Update 17.00 uur:
Leden van de Schoorlse reddingsbrigade varen nu de roeiers tegemoet en begegeleiden hen tijdens het afleggen van de laatste mijlen. Ook de Dolfijn van KNRM Petten is ter plaatse.

SCHOORL/ CAMPERDUIN – Vier dappere leden van Reddingsbrigade Schoorl zijn op dit moment bezig met een uitzonderlijke roeitocht over de Noordzee. Lennart, Daan, Bas en Floor, actief als lifeguards bij de reddingsbrigade, zijn al 38 uur onderweg van Engeland naar Camperduin en verwachten vanavond aan te komen.

De roeiers begonnen op een eigen initiatief aan deze uitdagende onderneming en hebben zich voorbereid door te trainen op roeiapparaten en tijdens een trainingssessie in Engeland. Ondanks hun beperkte ervaring als zee-roeiers, waren ze vastberaden de tweehonderd kilometer lange tocht tot een succesvol einde te brengen.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Afbeelding: kaartje van de locatie op zaterdag rond 15.00 uur.

Geen contact

De vier avonturiers vertrokken vrijdagavond rond 19.30 uur vanaf de Engelse kustplaats Lowestoft. Ze zijn onderweg in een moderne roeiboot die vrijwel onzinkbaar is. Het vaartuig is uitgerust met een rader en een reddingsvlot. En de bemanning zit vast met riemen. Toch is hun oversteek niet zonder risico. Ze hebben geen volgboot en kunnen ook lange tijd online geen contact maken waardoor ze volledig op zichzelf zijn aangewezen. De grootste uitdagingen zijn containerschepen en zwaar weer.

Veel wind en golven

Een woordvoerder van Reddingsbrigade Schoorl gaf zondagmorgen een update op Facebook. “De roeiende redders hebben inmiddels 38 uur geroeid en bevinden zich nu 30 mijl voor Camperduin. Vannacht hadden ze wind en golven uit het noorden op de zijkant van de boot. Dat is heel lastig met roeien omdat de boot dan niet stabiel is en er mogelijk veel ‘misslagen’ worden gemaakt. Op dit moment gaan ze tussen de 3 en 4 mijl per uur.”

“Als ze zo door kunnen gaan, komen ze vanavond rond 21.00 uur aan. Er is echter nog veel mogelijk dus het kan ook twee uur eerder of later worden.”

“Als alles goed gaat, dan gaat de boot vanavond vlak voor de kust van Camperduin voor anker. De bemanning stapt dan over op een boot om het strand te kunnen bereiken. De roeiboot kan veel, maar niet op het strand aanmeren”, vertelt een woordvoerder van Reddingbrigade Schoorl aan RTV80. Als ze aankomen, krijgen Lennart, Daan, Bas en Floor een respectvol onthaal.