EGMOND AAN ZEE/ ALKMAAR – Elwin Hofman uit Alkmaar maakte een documentaire over het leven van de vissers van Visclub Bij Nacht en Ontij uit Egmond aan Zee. Ook bezocht hij de duinlandjes waar de Derpers hun groenten verbouwen.

Elwin volgde een jaar lang de Dutch Filmers Academie, een regie-documentaire deeltijdopleiding in Amsterdam. Zijn documentaire kwam eind vorige maand in het Filmhuis in Alkmaar als beste uit de bus tijdens de filmwedstrijd ‘Open Doek’. In dit filmhuis toonden jonge amateur filmmakers en semi professionele makers hun films over onderwerpen uit onze regio.

‘We kennen elkaar door en door’

Elwin kwam in aanraking met de leden van Visclub Bij Nacht en Ontij toen hij op het strand van Egmond aan Zee zijn vader herdacht. Dat deed hij samen met zijn familie. “Mijn vader had iets met de zee en het strand.” Toen de Alkmaarder in de verte lichtjes zag opdoemen, ging hij op onderzoek uit en ontmoette hij enkele vissers die bezig waren met een viswedstrijd. Driekwart jaar later besloot hij in een documentaire in te zoomen op het leven van de Egmondse vissers, waarvan sommigen ook duinlandjes bezitten.

Elwin brengt de sfeer op het strand treffend in beeld. Ook is hij onder de indruk van de manier waarop de Egmonders op hun duinlandjes leven en werken. Zijn film ‘ademt’ Egmond aan Zee en gaat over een sterk gemeenschapsgevoel. Elwin: “Ik sprak met Aris Gravemaker op zijn landje, hij is een van de vissers. Hij vertelde mij dat de Egmonders elkaar door en door kennen. ‘Ik kan aan de loop van iemand zien wie het is. Al loopt-tie op tweehonderd meter afstand’, vertelde Aris mij.”

De tekst gaat onder de foto verder.

Het verlies van vrienden

De Derpers willen zo lang mogelijk actief blijven en genieten van het prachtige Egmond en het leven. En dat is meteen een zwaar onderwerp. Want ook het verlies van vrienden in deze ietwat ‘vergrijsde’ visclub komt in de film aan de orde. Zo vertelde Aris over het verlies van een vriend die ook een landje bezat in de duinen. Aris zag dat het niet goed met hem ging en maakte zich zorgen. Zijn vriend overleed plotseling.

Ook sprak de documentairemaker met Cees Kager. Dit gesprek vond plaats op het strand, niet lang voor zijn dood. “Cees wist dat hij een kleine hersenattack had gehad. ‘Merkte je niks aan mij toen je laatst bij ons thuis was’, vroeg hij aan Elwin. Niet lang hierna viel het doek voor Cees. In de film is een herdenkingsmoment te zien: de vissers vormden met hun hengels een erehaag voor Cees toen hij in een rouwwagen over de Boulevard voorbij reed. Een bijzonder moment.

Ook voor RTV80 was Cees Kager waardevol en bijzonder. Hij werkte zeker twintig jaar als radio- en tv-verslaggever tijdens de live verslagen van de Halve Marathon van Egmond en de Egmond-Pier-Egmond. Ook verleende hij zijn medewerking voor de zender bij andere sportevenementen zoals Rondje Bergen en De Groet uit Schoorl Run.

Documentaire op RTV80 TV

Elwin toonde zijn documentaire onlangs in Ontmoetingscentrum PostaanZee in Egmond aan Zee. Mensen van de visclub en Elwins vrienden en familieleden waren daarbij aanwezig. Ook RTV80 TV laat de documentaire zien.

Elwin Hofman.

ByEvert