EGMOND AAN ZEE – Gerjan Zwaan uit Egmond aan Zee is vanaf vanavond (maandag 22 april) de gast in Kopstukken op RTV80 TV.

Zwaan groeide op in Egmond aan Zee en is verknocht aan zijn woonomgeving. “Het strand, de duinen, de polder en in de nabijheid van de stad. Om hier te wonen heeft een prachtige kwaliteit”, vertelt hij aan Ruud Bredewold.

De Egmonder is van jongs af aan geïnteresseerd in aardrijkskunde: hij liet zich inspireren door de verhalen van zijn vader die als zeeman op de grote vaart werkte. Daarom lag een studie fysische geografie voor de hand. De Egmonder werkte 35 jaar lang als aardrijkskundeleraar in Enkhuizen en een ‘blauwe maandag’ op een school aan de Loudelsweg in Bergen. Hij trouwde met een Franse dame. “Dat kan ik iedereen aanraden: een andere cultuur en gastronomie, je hebt dan twee werelden in je leven.”

Zeedorpenlandschap

Zwaan bezit in de duinen bij Egmond een aardappellandje en schreef na zijn pensioen twee boeken. In 2009 schreef hij over de geschiedenis van het zeedorpenlandschap en het leven van Egmonders die vroeger op de duinlandjes (‘lankies’) hun groente verbouwden. Dit werd een waardevol, historisch document. Een tweede boek, geschreven in 2020 en 2021, bevat interviews met Egmonders die in déze tijd duinlandjes bezitten. Wat is de waarde van het duin voor deze mensen?

Zwaan is verder actief in de Vereniging Dorpsbelangen Egmond ‘Parel’ aan Zee. “Ik vind het vooral belangrijk om de kleine, waardevolle dingen in Egmond te behouden.” Gerjan Zwaan kijkt terug op een mooi leven. Verdriet was er ook, bijvoorbeeld toen na de geboorte van zijn dochter bleek dat zij een verstandelijke beperking heeft. Dit en veel meer is te horen in deze aflevering van Kopstukken.

Aan tafel

Gerjan Zwaan vertelt dus over zijn werk en persoonlijke leven, zoals dat geldt voor alle gasten in Kopstukken, afkomstig uit Camperduin tot Egmond-Binnen. Ook tijdens dit gesprek maakt beeldend kunstenaar Pauline Bakker een uniek kleiportret van de gast.

Het gesprek met Gerjan Zwaan is vanaf vanavond 19.00 uur te zien op RTV80 TV. In de daaropvolgende aflevering van Kopstukken, vanaf maandag 29 april, schuift Bergenaar Yvon Bos Eijssen aan tafel bij Ruud Bredewold in Kopstukken.

Uitzendtijden

Elke nieuwe aflevering van Kopstukken is dus vanaf maandag 19.00 uur een week lang te zien. Dit programma is te bekijken vanaf 19.00 uur, 22.00 uur, 01.00 uur, 04.00 uur, 07.00 uur, 10.00 uur, 13.00 uur en 16.00 uur. Dit geldt eveneens voor alle andere RTV80-video-items over de gemeente Bergen.

Frequenties

De frequenties zijn Ziggo-kanaal 44, KPN-kanaal 1493, Odido-kanaal 874, Trinet kanaal 514 en SNLR kanaal 514. Alle tv-uitzendingen van RTV80 zijn eveneens te volgen op de website van RTV80. Bekijk deze website ook voor alle andere lokale informatie over de gemeente Bergen. Verder heeft RTV80 een eigen Facebook-, Twitter-, Instagram en YouTube-kanaal: ook hierop is onder andere Kopstukken terug te kijken. Daarnaast biedt de RTV80-app alle informatie. Deze is te downloaden voor de smartphone (Android en Apple). Zie de website van RTV80 voor de juiste downloadlinks.