SCHOORL – De Schoorlse auteur Giselle Ecury is vanaf vandaag (maandag 17 juni, 19.00 uur, een week lang de gast van Ruud Bredewold in het programma Kopstukken op RTV80 TV.

Giselle Ecury schreef romans en dichtbundels en romans. In haar werk komt naar voren dat haar leven onlosmakelijk verbonden blijft met de twee culturen die zij in zich draagt.

De wieg van Ecury stond in Aruba. Ze kwam op zesjarige leeftijd naar Bergen. Na drie jaar kwam ze terecht in het Gooi. Later woonde ze in meerdere steden en dorpen om vervolgens terug te keren in Bergen en Schoorl. Ecury volgde de Middelbare Meisjesschool (MMS) en gaf onder andere les aan de opleiding Lager Huishoud- en Nijverheidsonderwijs (LHNO).

‘Terug die tijd’

Giselle Ecury praat liefdevol over haar jeugd en haar ouders. Haar vader ontwikkelde epilepsie en haar moeder stierf aan dementie. Dat maakte op haar grote indruk. Op het ziekbed van haar moeder schreef Ecury haar eerste boek: ‘Terug die tijd, herinneringen aan dementie’. Dit is een dichtbundel. Ecury: “Je moeder zien aftakelen tot alleen maar een lichaam, dat maakt weemoedig. Als je weet wat een briljante vrouw ze geweest is.”

Ecury praat over hoe het voelt om geen kinderen te hebben en één van haar grootste geluksmomenten was een uitspraak van haar vader. Hij zei: ‘Ik ben nog steeds verliefd op je moeder’. De grootste wens van deze Schoorlse auteur is dat haar hersenen gezond blijven.

Giselle Ecury vertelt dus over haar werk en persoonlijke leven, zoals dat geldt voor alle gasten in Kopstukken, afkomstig uit Camperduin tot Egmond-Binnen. Ook tijdens dit gesprek maakt beeldend kunstenaar Pauline Bakker een uniek kleiportret van de gast.

Uitzendtijden

Elke nieuwe aflevering van Kopstukken is dus vanaf vandaag 19.00 uur een week lang te zien. Dit programma is te bekijken vanaf 19.00 uur, 22.00 uur, 01.00 uur, 04.00 uur, 07.00 uur, 10.00 uur, 13.00 uur en 16.00 uur. Dit geldt eveneens voor alle andere RTV80-video-items over de gemeente Bergen.

Frequenties

De frequenties zijn Ziggo-kanaal 44, KPN-kanaal 1493, Odido-kanaal 874, Trinet kanaal 514 en SNLR kanaal 514. Alle tv-uitzendingen van RTV80 zijn eveneens te volgen op de website van RTV80. . Bekijk deze website ook voor alle andere lokale informatie over de gemeente Bergen. Verder heeft RTV80 een eigen Facebook-, Twitter-, Instagram en YouTube-kanaal: ook hierop is onder andere Kopstukken terug te kijken. Daarnaast biedt de RTV80-app alle informatie. Deze is te downloaden voor de smartphone (Android en Apple). Zie voor de downloadlinks de website van RTV80.