EGMOND E.O – Hoe is het om te spelen en te zingen in een musical? Jeugd tussen twaalf en achttien jaar jong kan dit zelf ervaren door lid te worden van Musicaltheater Hanswijckers en mee te doen.

Nieuwsgierig geworden naar deze vereniging die dit jaar haar 55-jarig bestaan viert? Doe dan vrijblijvend mee met de open lessen en audities op donderdag 28 september in dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Interesse om bestuurslid te worden of in een werkgroep van Hanswijckers het succes mede vorm te geven?  “We doen een oproep voor leuke nieuwe talenten”,benadrukken artistiek leider Sophie van Hecke en productieleider Remy de Graaf.

55-jarig bestaan

Dat ook voorstellingen van een musicalvereniging in een klein dorp indruk kunnen maken, bewijst deze Noord-Hollandse musicalvereniging, onder meer kweekvijver van talent. De musicalgroep, met leden van Schagen tot Heemskerk, heeft steeds nieuwe talenten onder haar hoede: zij repeteren in dorpshuis Hanswijk en treden jaarlijks op in een theater. De afgelopen jaren verdienden de spelers hun sporen met musicals zoals Fame, Footloose, Shrek AugustRush en Seussical de Musical met alle wonderlijke karakters van dr. Seuss. Dit jaar is extra bijzonder: de in 1969 opgerichte vereniging viert haar 55 jarig bestaan.

Talentontwikkeling, speelplezier en veiligheid

Van Hecke werkt als  zangdocent, choreograaf en regisseur. Ze geeft les aan de Frank Sanders Akademie. De Graaf studeerde af aan de Opleiding Productie Podiumkunsten en werkt als productieleider voor meerdere theatergezelschappen. De spelers van Musicaltheatergroep de Hanswijckers kunnen ook hierdoor hun talenten ten volle ontwikkelen.

Dat blijkt: in de loop der jaren hebben veel ‘Hanswijckers’ hun weg gevonden naar theateropleidingen zoals de Frank Sanders Akademie (FSA), Fontys Hogeschool voor de Kunsten en de theaterschool in Amsterdam. Een voorbeeld is Twan Bosschaart (onlangs spelers van Shrek): hij studeerde af aan de FSA en werkt nu als professional.

Maar ook leden die het spelen in musicals als hobby houden, zitten goed op hun plek bij Musicaltheater Hanswijckers. Van Hecke: “Wij vinden het vooral belangrijk dat de leden zich in een veilige groep wanen en zich met plezier kunnen ontwikkelen. Voor ons zijn speelplezier en een goede sfeer in de groep belangrijk.”

Gratis open lessen en audities

Geïnteresseerden die de sfeer willen proeven, kunnen deelnemen aan open lessen op donderdag 21 en 28 september. Aansluitend zijn er audities. De twee avonden duren van 18.30 tot 21.00 uur. De vereniging moedigt vooral jongens aan om zich aan te melden voor het komende seizoen, maar iedereen is welkom om te auditeren, benadrukt Van Hecke.

Daarbij is ervaring niet nodig. “De vereniging gaat ervan uit dat iedereen kan groeien en leren. Wel kijken we bij de audities of de jongeren op een punt staan waarin ze mee kunnen komen in de groep en de productie.” Aanmelden voor de open lessen en audities is noodzakelijk en kan via het aanmeldformulier op www.hanswijckers.nl.


Bestuur en werkgroepen
Van Hecke en De Graaf benadrukken verder dat ook extra werkgroepleden nodig zijn om de vereniging draaiende te kunnen houden, zoals ‘handige handen’ voor het maken en regelen van kostuums en decors. Ook zoekt de vereniging nieuwe bestuursleden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen voor meer informatie via de website.

Foto: De spelersgroep van Musicaltheater Hanswijckers van vorig seizoen. (Foto: Margot Botterman).