ALKMAAR – Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?Team Vrijwillig organiseert maandagmiddag 28 november een seminar Werven en binden van vrijwilligers. Dat gebeurt in wijkcentrum Mare Nostrum in Alkmaar. De aanwezigen kunnen gratis deelnemen aan twee workshops.

Vrijwilligers geven de wereld kleur. Bij het opknappen en bijhouden van tuinen, bij het vervoeren van personen, bij de voetbaltraining van de jeugd, bij een lokale nieuwsorganisatie zoals RTV80, een koffieronde in het ziekenhuis, bij evenementen en festivals en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Maar hoe kunnen wij met elkaar deze dingen blijven doen als de inzet en betrokkenheid in de samenleving afneemt? Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen een bijdrage – groot of klein, eenmalig of langdurig – leveren in de samenleving? Deze vragen staan centraal tijdens het seminar.

Hoezo vrijwilligerstekort?

“Wij horen het regelmatig: ‘een vrijwilligerstekort’. Vacatures bij organisaties worden lastig(er) vervuld en het aantal particuliere hulpvragen stijgt”, zegt Ellen Christiani van Team Vrijwillig.  “Wij zijn er van overtuigd dat de wil om vrijwilligerswerk te doen er nog steeds is, maar dat het vraagt om een andere aanpak en benadering.”

Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe vrijwilligers vindt?

Hoe kan jij je als organisatie goed profileren om aantrekkelijk te blijven voor nieuwe vrijwilligers en bestuursleden? Mathijs Beentjes van marketingbureau Teamdehaas gaat hierop in tijdens een workshop ‘Profileren’.

Net zo belangrijk is het behouden van vrijwilligers. Mensen die iets kunnen doen dat past bij hun talenten, (veranderende) motivatie en tijdmogelijkheden blijven langer betrokken. Hoe ingespeeld kan worden op die betrokkenheid behandelt Joris Komen van Team Vrijwillig tijdens een workshop ‘Binden’.

Deelnemers aan het seminar krijgen praktische handvatten en nieuwe inzichten voor het werven en binden van vrijwilligers.

Programma

13.30 – 14.00 uur – Inloop.
14.00 – 14.15 uur – Welkom.
14.15 – 15.15 uur – Workshopronde 1.
– Werving vanuit profilering eigen organisatie.
– Hoe houd je vrijwilligers bij je?
15.15 – 15.30 uur – Pauze.
15.30 – 16.30 uur – Workshopronde 2.
– Werving vanuit profilering eigen organisatie
– Hoe houd je vrijwilligers bij je?
16.30 – 17.00 uur – Terugkoppeling met hapje en drankje.

Mare Nostrum is gevestigd aan Arubastraat 2 in Alkmaar. Er zijn nog een paar plaatsen. Aanmelden via de website van Team Vrijwillig.