BERGEN AAN ZEE – In de zomervakantie gaat er een gratis shuttlebus rijden tussen Bergen Plein en Bergen aan Zee. Dat meldt de gemeente Bergen vandaag, vrijdag 1 juli.

De afgelopen jaren reed in de zomerperiode een kustbus van Connexxion tussen Bergen Plein en Bergen aan Zee. Door tekort aan personeel is Connexxion niet in staat om deze verbinding in stand te houden. Omdat de gemeente de bereikbaarheid van Bergen aan Zee belangrijk vindt, zeker in de zomer, laat de gemeente als alternatief een shuttlebus rijden.

Verbinding naar het strand

De zogenoemde kustbus valt buiten de vaste afspraken voor openbaar vervoer in Noord-Holland Noord en is dus volgens de gemeente Bergen geen verplichting voor Connexxion. Wethouder Erik Bekkering licht toe: “We hebben als gemeente dit alternatief voor de kustbus opgezet omdat we een goede bereikbaarheid van Bergen aan Zee belangrijk vinden. Zeker in de zomervakantie.”

“Het aanbieden van een shuttlebus tussen Bergen Plein en Bergen aan Zee als alternatief voor het ontbreken van de kustbus past ook binnen het gemeentelijk beleid om het gebruik van openbaar vervoer bij strandbezoek te stimuleren.”

Service naar inwoners en ondernemers

Een particulier touringcarbedrijf rijdt vooralsnog de shuttlebus. De gemeente laat weten dat het inzetten van een deze shuttlebus een service is naar inwoners en bezoekers, het is volgens Bergen onwenselijk dat deze bezoekers overstappen naar vervoer per auto of helemaal niet naar Bergen aan Zee komen. Anderzijds is het ook nodig te voorkomen dat de buurtbus (buslijn 410) wordt overspoeld op drukke zomerse dagen.

Reisapps voor openbaar vervoer geven de buurtbus namelijk als volwaardige reisoptie om bij Bergen aan Zee te komen. De capaciteit van de buurtbus (maximaal acht personen) is echter zodanig laag dat deze eventuele drukte op zomerse dagen niet aankan. Door de shuttlebus is er geen onnodige druk bij de buurtbus.

Elke dag in de zomervakantie

De gratis shuttlebus gaat in de zomervakantie (periode 16 juli tot en met 28 augustus) elke dag rijden vanaf Bergen Plein naar Bergen aan Zee. Bergen Plein is met de reguliere buslijn 166 vanuit Alkmaar bereikbaar. Er is geen vaste dienstregeling, maar het streven is om tussen 11.00 en 19.00 uur twee keer in het uur heen en weer te rijden.

Egmond aan Zee

Egmond aan Zee heeft ook de volle aandacht van de gemeente. De reguliere buslijn naar Egmond aan Zee rijdt de komende zomer wel, zelfs met grotere bussen. En in de maanden juli en augustus loopt de pilot met een busverbinding tussen het transferium en Egmond aan Zee. Samen met Connexxion zorgt de gemeente dat Egmond aan Zee goed bereikbaar blijft.

(Bron afbeelding: Getty Images/iStockphoto)