EGMOND/ BERGEN – Een shuttlebus rijdt vanaf vandaag, zaterdag 16 juli, vanaf het transferium aan de Hogedijk in Egmond aan den Hoef naar de Boulevard in Egmond aan Zee en weer terug. Ook start vandaag een gratis kustbus van de gemeente die gaat rijden tussen Bergen centrum (Plein) en Bergen aan Zee. Burgemeester Lars Voskuil reed de eerste ritjes mee.

*Transferium Egmond aan den Hoef met shuttlebus naar Egmond

Als volgens de weersvoorspellingen de zon flink gaat schijnen en de temperatuur boven de 25 graden komt, zorgt de gemeente Bergen in juli en augustus voor een overstappunt in Egmond-Binnen.

Mensen die bijvoorbeeld naar het strand in Egmond aan Zee willen, kunnen dan gratis parkeren op het parkeerterrein bij voetbalvereniging Zeevogels en TC Hogedijk. Vanuit daar brengt een bus hen naar Egmond aan Zee.

Volgens de gemeente zijn zijn de overstapplaats en de shuttlebus nodig om de verkeersdrukte een halt toe te roepen in de zomermaanden. “De parkeerdruk wordt veroorzaakt door een tekort aan beschikbare parkeerplekken, op de zogenoemde piekmomenten”, aldus wethouder recreatie, toerisme en vervoer Erik Bekkering.

De gemeente kiest voor een transferium ‘voor de deur van de sportverenigingen in Egmond aan den Hoef’ in de maanden juli en augustus omdat de verenigingen de parkeerterreinen dan minder intensief gebruiken. De gemeente past het gebruik van het transferium aan tijdens toernooien.

Proef

Automobilisten kunnen deze zomer dit transferium en de shuttlebus maximaal 25 dagen gebruiken. Dit gebeurt op proef waaraan de gemeente Bergen een vervolg hoopt te geven. Als lokale ondernemers mee willen doen met de pilot, door bijvoorbeeld het aanbieden van fietsverhuur, zijn ze van harte welkom, benadrukt de wethouder. De gemeente is hierover in gesprek met de ondernemersvereniging Egmond aan Zee.

Op warme dagen open

De gemeente Bergen geeft per week via verschillende mediakanalen aan wanneer het transferium in Egmond aan den Hoef open is en de bus rijdt. Tijdens openingsdagen zijn automobilisten vanaf 10.30 uur welkom op het transferium. De eerste shuttlebus vertrekt dan vanaf het parkeerterrein naar Egmond aan Zee. De laatste rit is om 19.30 uur vanaf de Boulevard in Egmond aan Zee naar de Hogedijk.

De gemeente Bergen streeft ernaar om elk kwartier vanuit beide plekken (parkeerterrein en Boulevard) een bus te laten vertrekken. Er kunnen maximaal 24 personen mee in de bus.

*Shuttlebus vervangt Kustbus naar Bergen aan Zee

Vanaf vandaag, zaterdag 16 juli, rijdt er eveneens een gratis shuttlebus tussen Bergen Plein (centrum) en Bergen aan Zee. Deze bus is een alternatief voor de kustbus van Connexxion tussen Bergen Plein en Bergen aan Zee. Door tekort aan personeel is Connexxion niet in staat om deze verbinding in stand te houden.

Verbinding naar het strand

De shuttlebus, bereden door een touringcarbedrijf, moet zorgen voor minder autoverkeer en voorkomen dat het aantal bezoekers in Bergen aan Zee terugloopt. Daarnaast is de verbinding nodig om de buurtbus (buslijn 410) te ontzien op zomerse dagen. Reisapps voor openbaar vervoer geven de buurtbus namelijk als volwaardige reisoptie om bij Bergen aan Zee te komen en de buurtbus heeft slechts ruimte voor acht personen.

Elke dag in de zomervakantie

De gratis shuttlebus gaat van 16 juli tot en met 28 augustus elke dag rijden vanaf Bergen Plein naar Bergen aan Zee. Bergen Plein is met de reguliere buslijn 166 vanuit Alkmaar bereikbaar. Er is geen vaste dienstregeling, maar het streven is om tussen 11.00 en 19.00 uur twee keer in het uur heen en weer te rijden.

*Egmond aan Zee

De gemeente Bergen benadrukt dat Egmond aan Zee ook haar volle aandacht heeft. De reguliere buslijn naar Egmond aan Zee rijdt de komende zomer wel, zelfs met grotere bussen.

En zoals hierboven in dit verhaal aangegeven rijdt in juli en augustus een bus (als pilot) tussen het transferium in Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee. “Samen met Connexxion zorgt de gemeente dat Egmond aan Zee goed bereikbaar blijft’, aldus wethouder Bekkering.

Informatie over de shuttlebus en gemeentelijke kustbus is te vinden op de website van de gemeente Bergen.

(Foto: gemeente Bergen)