BERGEN NH – De Sinterklaasintochten in de Egmonden en Groet gaan aangepast door, dus niet zoals we dat gewend zijn. De coronamaatregelen maken de traditionele intochten niet mogelijk.

Egmond aan Zee
Zo liet de organisatie van Egmond aan Zee dinsdag weten dat de intocht hier op zaterdag 20 november is afgelast. De cornamaatregelen maken een intocht met veel mensen bij elkaar niet verantwoord. “We hebben geen mensen voor handhaving op de Werf bij de hoofdstrandafgang waar de Sint zou aankomen. Daar komen natuurlijk veel mensen bij elkaar”, laat Marian Stam weten aan RTV80.

De organisatie van de Sinterklaas-intocht in Egmond aan Zee bedacht een alternatief. Kinderen kunnen zaterdag deelnemen aan een speurtocht in het dorp, waarbij ook pieten rondlopen. Ook kunnen de deelnemertjes een kleurplaat inleveren bij een van de pieten op het Pompplein. Dit kan tussen 14.00 en 16.00 uur. De kleurplaten zijn overigens uitgedeeld op de scholen in Egmond aan Zee. In het dorp bevinden zich ook tante Yv, Ome Olaf en Opa Piet. Zij zijn bekend van het lokale Sinterklaasjournaal dat ook onze zender RTV80 TV uitzendt. Overigens is de binnenkomst van Sinterklaas in Egmond aan Zee vanaf dinsdag ook op het Sinterklaasjournaal in Egmond aan Zee te zien.

Egmond-Binnen
Verder is de intocht in Egmond-Binnen op zondag 21 november gewijzigd. De optocht gaat door tussen 11.00 en 12.00 uur, maar de bijeenkomst in De Schulp niet. Dat meldt Ondernemersvereniging Jong Egmond-Binnen. Ook de optocht verloopt anders dan anders. De ondernemersvereniging vraagt bezoekers om niet achter de optocht te lopen maar langs de kant te staan.

Egmond aan den Hoef
Eveneens in Egmond aan den Hoef gaat de optocht door, dit op zondag 28 november. Deze vindt plaats tussen 14.00 uur en 15.00 uur onder begeleiding van de fanfare van Lamoraal van Egmont. “Een feestmiddag in dorpshuis Hanswijk is helaas niet mogelijk”, meldt Helena Mâhr van de organisatie.

Groet
De hoofdpiet in het Pietenhuis in Bergen praatte RTV80 dinsdagochtend bij over de intocht in Groet op zaterdag 20 november. “Want daar doen we de intocht, niet in Schoorl en Camperduin.” Kinderen en ouders ontmoeten de sint en zijn Pieten om 10.00 bij het Witte Kerkje in Groet. De reddingsbrigade brengt het bijzondere gezelschap graag naar hen toe.