EGMOND AAN ZEE Bjarne Wijker uit Egmond aan Zee doet van 20 tot en met 22 maart mee aan de finale van Skills Heroes. Dit zijn nationale vakwedstrijden voor mbo-studenten. Bjarne is gekwalificeerd in de categorie installatietechniek. Als hij wint mag Bjarne zich een jaar lang Nederlands kampioen installatietechniek noemen.

Hij volgt zijn opleiding bij het ROC Horizon College in Heerhugowaard en zijn leerbedrijf is installatiebedrijf JAK in Limmen. Bjarne drong vorig jaar ook door tot de finale. Hij eindigde toen op een zevende plaats.

Dit jaar hoopt hij een medaille te winnen. ‘Ik heb heel veel zin in de finale. De opdracht is nog niet bekend, maar ik weet wel met welke materialen ik moet werken en daar heb ik mee geoefend. Vorig jaar haalde ik helaas niet het podium, dit jaar hoop ik wel op het podium te staan.’

In totaal zijn negen studenten van het ROC Horizon College gekwalificeerd voor de landelijke finales van Skills Heroes.

Bij het behalen van het Nederlands kampioenschap kunnen studenten van het Horizon College afgevaardigd worden naar de wereldkampioenschappen, Worldskills in Kazan (Rusland).

Die afvaardiging verschilt per opleiding. Tijdens Worldskills strijden circa 1600 jonge vakmensen uit zestig landen met elkaar om de wereldtitels.