EGMOND AAN ZEE – De afgebrande houten villa ‘De Geveerde Kikker’ dreigt te worden gesloopt.
De eigenaresse heeft een sloopvergunning aangevraagd. Die vergunning is (nog) niet verleend, omdat de villa een rijksmonument is.

‘De Geveerde Kikker’ werd eind februari volledig verwoest door een grote uitslaande brand. De karakteristieke villa aan de Egmondse Boulevard Noord stamt uit 1922 en is geliefd bij de Derpers.
Sinds de brand is er nog niet veel met de restanten gebeurd. Een sloopbedrijf heeft het perceel met hekken afgezet.

De markante villa is een rijksmonument.

Erfgoedvereniging het Cuypersgenootschap wil daarom dat ‘De Geveerde Kikker’ wordt hersteld. Het Genootschap noemt de villa een symbool van het ‘opkomend zeetoerisme in het begin van deze eeuw in het vissersdorp Egmond aan Zee’.

Een woordvoerder van de gemeente Bergen laat weten dat de eigenaresse een sloopvergunning heeft aangevraagd voor het pand.

Omdat ‘De Geveerde Kikker’ een rijksmonument is, is de gemeente verplicht om advies te vragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Op z’n vroegst eind volgende week wordt dat advies verwacht. Daarna zal het college van B&W een standpunt innemen over de sloop.

In het pand is na de brand ook asbest aangetroffen. Volgens sloopbedrijf C.A. de Groot gaat het om een kleine hoeveelheid ‘hechtgebonden asbestdelen’.

Er bestaat geen gevaar voor de omgeving zolang je het met rust laat. Om het asbest te mogen verwijderen is een sloopvergunning nodig.

Tijdens de brand is er geen asbest vrijgekomen, verzekert een woordvoerder van de gemeente.

Geef een reactie