EGMOND AAN DEN HOEF – Stichting Slotkapel kan door geldgebrek, vanwege de coronamaatregelen, niet alle onderhouds- werkzaamheden uitvoeren die aanvankelijk gepland waren. Dat meldt voorzitter Jaap Vitali desgevraagd aan RTV80.

Het leien dak van de kerk in Egmond aan den Hoef is aan vernieuwing toe en kost 75.000 euro, exclusief loodwerk. Op dit moment is de situatie zo dat de stichting het dak niet kan renoveren voor het jaar 2024. In dat jaar loopt de Rijkssubsidie af (draagt bij aan 50% van de kosten) en start een nieuwe subsidieronde.

Daarnaast is het nu niet mogelijk om de Nicolaes Witsenkamer te renoveren. Hier staat een beeld van Nicolaes Witsen (1641-1717) en is zijn graf. Hij was een verwoed verzamelaar van rariteiten en naturalia. Vitali: “Die kamer is nu afgesloten met een houten muur. We willen deze vervangen door een glazen wand zodat bezoekers de kamer kunnen bekijken bij het entree van de Slotkapel. Het moet een eyecatcher worden.”

Gelukkig heeft de stichting wel budget om verzekeringsgeld te betalen en het op temperatuur houden van de kapel en het orgel. Werkzaamheden die de stichting in deze subsidieperiode wel kan uitvoeren zijn het voegen van de kerkmuren, omdat deze vocht doorlaten, en het schilderen van de kerktoren. Dat laatste is nodig om rotten tegen te gaan.

Een gebrek aan geld ontstond omdat vanwege de coronamaatregelen inkomsten achterbleven. Zo konden activiteiten niet doorgaan zoals concerten, huwelijken en bruiloften.

De stichting hoopt via legaten en het aanschrijven van fondsen het ontbrekende geld bij elkaar te krijgen of een deel ervan.