BERGEN – “Mijn huurbaas wil de huur opzeggen, maar ik wil niet weg. Het is mij er alles aan gelegen om taverne te behouden”. Twee zinnen die komen uit de grond van het hart van Steef van Leeuwen, uitbater van café Taverne in het centrum van Bergen.

Sfeef laat weten dat zijn huurbaas Schrama BV de huur per 1 februari volgend jaar heeft opgezegd.

Sociale functie

Als Taverne verdwijnt, dan is dat een klap voor heel veel mensen, benadrukt Van Leeuwen. “Iedereen weet dat Taverne bekend staat om live muziekoptredens van bands maar ook van bijvoorbeeld koren die van heinde en verre naar Bergen komen.”

“Maar we doen heel veel meer. We bieden ruimte aan klaverjassers en hebben voordrachtsavonden van dichters, spel-en quizavonden en bridge drives. Soms zijn er toneelvoorstellingen. Voorheen hadden we optredens van stand-up comedians. Verder staat de jeugd op vrijdagen naast hun ouders op de dansvloer tijdens de dj-avonden.”

“Heel belangrijk is dat we een sociaal onderkomen bieden voor veel mensen, voor hen is Taverne een soort thuis. Taverne biedt daarnaast betaalbare ‘daghappen’ voor mensen die het niet breed hebben in hun portemonnee.”

‘Zelf een restaurant beginnen’

Schrama BV bevestigt de huur te hebben opgezegd per 1 februari. Het bedrijf wil de horecagelegenheid zelf uitbaten in de vorm van een restaurant. Hoe dit eruit komt te zien, is nog niet duidelijk, laat een woordvoerder weten. Schrama BV snapt het belang van Taverne. “Maar zakelijk gezien is dit voor ons geen reden om de huur niét op te zeggen. Het is geen doorslaggevende factor.”

Schrama BV zegt goed met Sfeef van Leeuwen om te gaan, “ookal hadden we een zure boodschap te melden.” Ook de café-eigenaar laat weten geen ruzie te hebben maar in gesprek te zijn. Hij bekijkt nu, ook op de achtergrond met hulp van een jurist, om de dreigende sluiting tegen te gaan. “Dit mag gewoon niet gebeuren.”

Facebookgroep en petitie

Van Leeuwen weet dat veel mensen niet blij zijn met de dreigende sluiting van het café dat al bestaat sinds begin jaren zestig en waarvan hij inmiddels tien jaar de eigenaar is.

Mensen die het café een warm hart toedragen, zijn lid van een Facebookgroep met de naam ‘Taverne moet blijven’. Ook startten bezorgde inwoners een petitie.

(Bron foto: www.bezoek-bergen.nl)
Steef van Leeuwen.