BERGEN – Een feestelijk moment woensdag 9 februari op het veldje tegenover de Van Reenenschool aan het Spaanschepad in Bergen. Hier overhandigde wethouder Erik Bekkering een cheque van 2500 euro aan leerlingen van de school, de schoolleiding en Bewonersvereniging Bergen Centrum. Het geld is afkomstig uit een ‘digitale spaarpot’ van een snelheidsmeter langs de Hoflaan in Bergen.

Deze snelheidsmeter beloonde goed gedrag van automobilisten van 17 november tot 15 december 2021. De Safety-safe, zo heet de snelheidsmeter of spaarpaal, registreerde de snelheid van voorbijrijdende auto’s. Elke auto die met maximaal 30 kilometer per uur voorbij reed, leverde 15 cent op voor het goede doel. Aanleiding daarvoor was dat veel bewoners zich zorgen maakten om de hoge snelheid waarmee door de straat werd gereden. De Van Reenenschool gaat het geld uitgeven aan balanceertoestellen op het veldje. Onder andere inwoners uit de buurt kozen voor dit doel.

Spaarpaal weg ‘maar gemeente blijft in gesprek over verkeersveiligheid
Inmiddels is de spaarpaal verwijderd en hangt er een herinneringsbord langs de Hoflaan. De gemeente Bergen laat weten ook na de actie met de spaarpaal de verkeersveiligheid in de straat in het oog te houden.

Wethouder Erik Bekkering: “De inzet van de spaarpaal hielp zeker om de snelheid te verminderen aan de Hoflaan. Maar we zijn er nog niet. We willen ook dat weggebruikers zich aan de snelheid houden, zonder dat er een spaarpaal hangt. Daarom blijven we in gesprek met de inwoners om te zoeken naar mogelijkheden waarbij weggebruikers hun rijgedrag aanpassen. Niet alleen door mijn rol als ambassadeur Verkeersveiligheid regio Alkmaar, maar ook als inwoner van gemeente Bergen vind ik dat belangrijk”.

Primeur voor gemeente Bergen
De komst van de Safety-safe was een primeur voor de gemeente Bergen. De Safety-safe is een beproefd concept, dat eerder succesvol is ingezet in andere Nederlandse en Belgische provincies en gemeenten, onder andere in Noord-Holland. Een subsidie van de Provincie Noord-Holland maakte de inzet van de Safety-safe mogelijk.

Foto: Gemeente Bergen
Foto: Gemeente Bergen