GROET/ SCHOORL – Een nieuwe fase voor de ontwikkeling en bouw van in totaal 43 sociale huurwoningen in Groet en Schoorl. Wethouder Yvonne Roos-Bakker van de gemeente Bergen en Krista Walter, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen, zetten dinsdag hun handtekening onder de anterieure overeenkomst van beide nieuwbouwprojecten.

Op de plek van de voormalige Petrusschool in Groet worden 21 sociale huur appartementen gebouwd. De appartementen komen in een compact gebouw van drie lagen. De woningen zijn verdeeld in drie driekamerwoningen en twaalf tweekamerwoningen.

In Schoorl komt ruimte vrij voor woningbouw op de locatie van het voormalige Rabobankgebouw. Het maakt plaats voor 22 sociale huurappartementen: twaalf tweekamerwoningen en tien driekamerwoningen. Kennemer Wonen streeft ernaar de woningen ‘Nul-op-de-Meter’ (NOM) op te leveren. Randvoorwaarde in de volgende fase is dat zij de woningen betaalbaar kunnen bouwen.

Als de procedures vlot verlopen, start de bouw van de appartementen in zowel Groet en Schoorl in 2024. De woningen worden dan begin 2025 opgeleverd.

Doorstroming

In Groet komen er tweekamerappartementen voor jongeren van 23 tot 28 jaar en driekamerappartementen voor 65 plussers. De driekamerappartementen komen met voorrang beschikbaar voor bewoners van 65 jaar of ouder die een sociale eengezinswoning in de gemeente Bergen achterlaten voor gezinnen.

Doorstroming is belangrijk bij nieuwbouw, benadrukt de wethouder. “Door die combinatie wordt ernaar gestreefd om meer mensen een woning te kunnen bieden die past bij hun huidige leefsituatie.”

Voor Schoorl is nog geen specifieke doelgroep benoemd. “Dit wordt de komende tijd nader bekeken.”

Nul-op-de-meter

Door een combinatie van bouwkundige maatregelen en de toepassing van duurzame installaties wil de gemeente Bergen alle woningen Nul-op-de-Meter (NOM) laten bouwen. Dit zorgt voor lagere energielasten voor de bewoners, want een woning wekt voldoende energie op voor het verbruik van gemeenschappelijke installaties én huishoudelijke apparaten, zo laat Roos-Bakker weten.