BERGEN – Waaraan hebben jongeren die opgroeien in armoede behoefte, en hoe willen ze daarover geïnformeerd worden? Bruikbare antwoorden op deze vragen zijn door 13 jongeren van het project Speaking Minds maandag gepresenteerd aan vertegenwoordigers van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.

Meer interactieve communicatie, gerichte voorlichting op scholen, een jongerenambassadeur en beter bereikbare, laagdrempelige informatie via communicatiekanalen die jongeren gebruiken; dat waren de belangrijkste aanbevelingen.

De verantwoordelijke wethouders gaven aan dat dat aansluit bij de acties die klaarliggen vanuit onder andere de gemeentelijke actieplannen Preventief Jeugdbeleid en Minimabeleid en financiële zelfredzaamheid.

Namens de wethouders gaf Jan Mesu aan blij te zijn met de adviezen van de jongeren. “Er is hard gewerkt. We hebben duidelijke en uitvoerbare adviezen gekregen.

Vooral het eenvoudig kunnen vinden van informatie, een snelle reactie op een vraag en het beter aansluiten op communicatiekanalen waarvan jongeren gebruikmaken, vinden we belangrijk”, aldus de wethouder.

De jongeren die het onderzoek uitvoerden, zijn tweedejaars leerlingen van het Horizon College Alkmaar.

Sommigen van hen deden dat omdat zij zelf uit een minima-gezin komen, anderen deden dat vanuit sociale belangstelling; allen deden het op vrijwillige basis, onder de vlag van het project Speaking Minds, een initiatief van de organisaties Save the Children, Defence for Children en Stimulansz.