BERGEN – Middelbare schoolleerlingen van de eerste vier leerjaren van de Adriaan Roland Holstschool in Bergen beleefden een bijzondere week. Ze deden mee aan het onderwijsexperiment ‘De Andere Week MDT‘. Rector Jeroen Klooster op RTV80 TV: “We vroegen hen: wat wil je zelf graag doen en maakten dit waar.

De school verzamelde de wensen van de leerlingen, ouders en verzorgers. Dit leidde tot veel activiteiten in het schoolgebouw aan de Loudelsweg waardoor de leerlingen hun talenten konden ontwikkelen. Dit gebeurde in het kader van de maatschappelijke diensttijd.

Schilderen, koken, handwerken, muziek maken, een keet opknappen om te komen tot een kantine. Leren ijs maken en deelnemen aan uiteenlopende workshops. Het is slechts een kleine greep uit veel meer. Verder luisterden de leerlingen naar mensen die iets vertelden over hun beroep. Burgemeester Lars Voskuil van Bergen was een van de genodigden.

Ruimte om te ontdekken

Klooster: “Onze school wil tijdens deze week leerlingen stimuleren om te ontdekken. Wat heeft de wereld hen te bieden? We willen aansluiten op de interesses van jongeren. We kijken niet naar wat de onderwijsinspectie van hen verwacht of wat wij vinden dat zij moeten leren. Nee, we kijken naar wat de leerlingen werkelijk zelf interesseert”.

De bijzondere week vond plaats terwijl de eindexamenleerlingen niet meer op school aanwezig waren. Andere leerlingen waren op werkweek. Voldoende ruimte dus om alles uit de kast te trekken voor leren, ontdekken en plezier maken.

ByEvert