EGMONDEN – VV Egmond en de gemeente Bergen ondertekenden maandagavond de fusieovereenkomst. Daarnaast zette de voetbalvereniging een handtekening onder de bouwovereenkomst, samen met het Egmondse bouwbedrijf Tervoort.

Niets lijkt het nieuwe fusiecomplex op het terrein van het voormalige Zeevogels aan de Hogedijk in Egmond aan den Hoef nog in de weg te staan. VV Egmond voorzitter Robert van den Bosch praat over “een positief juichverhaal”. “De ondertekening van de fusieovereenkomst is belangrijk, een juridisch fundament onder het project. En de bouwovereenkomst zorgt ervoor dat het nieuwe complex er gaat komen.”

Lange adem

De gemeenteraad ging tijdens de gemeenteraadsvergadering op 20 juni unaniem akkoord om te komen tot een nieuw sportcomplex bij Zeevogels. Een locatie voor de gefuseerde voetbalverenigingen Zeevogels (Egmond aan den Hoef), Egmondia (Egmond aan Zee) en Sint Adelbert (Egmond-Binnen). Maar de aanloop hiernaartoe had een lange adem en gaat terug tot zeker 2014.

De afdeling rechtspraak van de Raad van State vernietigde een eerder plan om te kiezen voor de Egmonderstraatweg als fusielocatie. Dat gebeurde in augustus 2022. Vervolgens besloten de drie clubs de beslissing voor een locatiekeuze – op één van de drie bestaande terreinen – over te laten aan de gemeenteraad. De keuze viel uiteindelijk op de Hogedijk.

Voorkeursvariant

Sinds de zomer van 2023 is de voorbereiding in volle gang: er is volop getekend, geschetst en gepland. VV Egmond en het college maakten eerder dit jaar een ontwerp, met steun van experts. Meerder variaten lagen op tafel, een voorkeursvariant bleef over.

De gemeente en VV Egmond kiezen voor een clubgebouw met een kleine tribune. Het nieuwe sportpark krijgt vijf voetbalvelden: vier van gras en één van kunstgras. De kantine en kleedkamers komen in het midden, zodat alles dicht bij elkaar is. Dit maakt het makkelijk voor iedereen om elkaar te ontmoeten en samen te komen. De ingang van het park ligt dicht bij de parkeerplaatsen, wat het makkelijk maakt om het sportpark te bereiken, luidt de redenatie van VV Egmond en de gemeente.

Het complex wordt deels door de gemeente Bergen betaald en deels door garant te staan voor een lening voor de club. Het gaat om een investering van in totaal ongeveer 4,5 miljoen euro. De gemeente wordt eigenaar en VV Egmond gaat het terrein huren.

‘Een geweldige job’

Van den Bosch: “De samenwerking met de gemeente was echt heel erg goed. We hebben een geweldige job gedaan. Het is er af en toe heel pittig aan toegegaan, maar uiteindelijk zijn we er op een prachtige manier uitgekomen en zijn we heel erg aan elkaar gehecht en blij met elkaar.”

De voorzitter ziet de toekomst van de club rooskleurig tegemoet. “Dat kan ook niet anders: we hebben een lange en moeilijke periode gehad om tot dit punt te komen en namen nu de belangrijkste en zwaarste hobbels. Nu gaan we vooruitkijken en gaan we bouwen en wordt het allemaal mooier.”

Voor voetballers, kijkers en baromzet

Wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman, die namens de gemeente zijn handtekening zette, noemt de avond van de ondertekening “supermooi.” “Na twintig jaar hard zwoegen voor een heleboel partijen, zijn we nu eindelijk zover om dit project van de grond te krijgen.”

Volgens de wethouder wordt de gefuseerde grote club aantrekkelijk voor jonge voetballers om zich gewoon door te ontwikkelen. Daarnaast wordt het daardoor leuker om te komen kijken. “Ik verwacht eigenlijk ook dat de horeca en de baromzet weer wat gaat plussen. Kortom: echt een win-win-win.” Na de bijeenkomst zetten wethouder Wiesehahn-Vrijman en VV Egmond-voorzitter Robert van den Bosch symbolisch de eerste schop in de grond en natuurlijk schopten ze een balletje.

Extra reactie van wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman

(Foto’s: Hans Brouwers/ Habrofotografie).