SCHOORL – De trap naar de Brouwerskom in Schoorl is verniewd en dat was donderdag 21 maart reden voor een gepaste opening.

Boswachter Patricia van Lieshout van Staatsbosbeheer en burgemeester Lars Voskuil openden de trap door een boomstam door te zagen die de toegang tijdelijk blokkeerde. Daarna liepen ze de Zeven Trappenwandeling, samen met donateurs die de opknapbeurt van de trap mogelijk maakten. “Een klim om zo te voelen dat je het hoogste duin van Nederland beklimt.” Net als eerdere aanpassingen van andere trappen in het gebied, was volgens Van Lieshout ook déze trap nodig aan vernieuwing toe. “De traptreden en de leuningen waren verrot.”

De crowdfundingsactie van Staatsbosbeheer was een succes. Van Lieshout: “Families die met veel liefde en plezier hier lopen, grote en kleine bedrijven en Barry Foundation uit Schoorl deden donaties. Wie een hele traptrede kocht, kreeg een naamkaartje. Deze is op één van de traptreden te zien. Binnen een jaar kregen we het geld bij elkaar en realiseerden we de trap.”

De boswachter is blij met alle steun en roemt daarnaast de vrijwilligers. “Zij deden de promotie van de actie, verkochten traptreden en hielpen met het opknappen en bijhouden van de trap. Dat is superbelangrijk. Dank aan iedereen die zich heeft ingezet.”

De vernieuwde trap telt 125 treden en is een uitdaging. Maar de beloning is groots. Via een zandkom komen de wandelaars bij een uitzichtpunt en hebben ze een weids uitzicht over de polder.

RTV80 TV was aanwezig bij de opening van de vernieuwde trap. (Video: RTV80. Foto’s: Hans Brouwers/ Habrofotografie).

(Foto’s: Hans Brouwers/ Habrofotografie).