BERGEN AAN ZEE/ EGMOND-BINNEN – Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) bezocht woensdag Hotel Nassau in Bergen aan Zee. Dit hotel is sinds eind februari een gemeentelijke opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Ook ging hij langs bij Groepsaccommodatie Broekakkers in Egmond-Binnen, waar sinds oktober vorig jaar dertig amv’s worden opgevangen.

Burgemeester Lars Voskuil en wethouders Marco Wiesehahn en Yvonne Roos-Bakker begeleidden de staatssecretaris. Ook RTV80 TV was erbij.

De staatssecretaris bezocht de gemeente Bergen omdat hier relatief veel Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen en het draagvlak onder inwoners erg groot is. Ook is er grote bereidheid bij de gemeente en onder de inwoners om asielzoekers op te vangen, zo laat het college weten.

In gesprek met vluchtelingen

Staatssecretaris Van der Burg kreeg in Hotel Nassau uitleg over de aanpak van de gemeente Bergen. Hij kreeg een rondleiding en sprak met een aantal Oekraïense bewoners. Vervolgens bezocht hij de opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) in Egmond-Binnen.

De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne verloopt soepel in deze gemeente, benadrukt de gemeente Bergen. Op dit moment verblijven er 443 vluchtelingen in de verschillende dorpskernen. De opvang vindt plaats bij particulieren en in gemeentelijke opvanglocaties. Hotel Nassau is sinds kort hiervoor in gebruik en de grootste opvanglocatie.

Zoektocht naar geschikte locaties

Voor de opvang van asielzoekers is de gemeente continu op zoek naar geschikte opvanglocaties. En dat is best een uitdaging.

Burgemeester Lars Voskuil: “Volgens de Spreidingswet moeten er 185 asielzoekers in de gemeente Bergen worden opgevangen. De gemeente Bergen is daar zeker toe bereid, maar het is lastig om geschikte opvanglocaties te vinden. Dat komt onder andere door ruimtelijke regelgeving. Planologische medewerking door Rijk en Provincie aan mogelijke locaties die nu nog beperkingen kennen, eventueel tijdelijk, zou helpen.”

Wethouder Marco Wiesehahn gaf daarnaast aan dat de praktijk leert dat we de zorg- en onderwijsopgave voor deze groep niet moeten onderschatten.

“De instroom van deze groepen naar regulier onderwijs en werk staat of valt met een goede geestelijke gezondheid en afdoende beheersing van onze taal. Die opgave is groter dan we veelal denken.” Volgens de wethouder is het daarom belangrijk dat het Rijk het COA én gemeenten financieel in staat stelt ook die extra opgave goed op te vangen.

Lees ook Tijdelijk verblijf statushouders in twee hotels in Bergen en Schoorl