BERGEN – Vrijdag wordt in de Ruïnekerk in Bergen een mooie Goede Vrijdagtraditie voortgezet met een uitvoering van het Stabat Mater van Pergolesi.

Twee zangeressen en een strijkkwartet verzorgen de editie 2016 van dit indrukwekkende muziekstuk, dat inmiddels een flinke groep liefhebbers in Bergen heeft verzameld.

Vanaf 16.30 uur kan men de kerk binnenlopen; om 17.00 uur begint de uitvoering.

De zangeressen die het Stabat Mater dit jaar vocaal voor hun rekening nemen, zijn Liesbeth Brinkman (sopraan) en Ingrid Stijsiger (mezzo).

Zij worden begeleid door het Pergo Ensemble, bestaande uit Gregor Overtoom en Renate Smit (viool), altviolist Suzan Rous (altviool) en Irene van den Heuvel (cello).

Voor wie het muziekstuk niet kent: het Stabat Mater is een lang middeleeuws-Latijns gedicht dat door de eeuwen heen door diverse musici op muziek is gezet. De versie van Pergolesi (uit 1736) is zonder twijfel een van de bekendste.

De reeks gezangen gaat over het verdriet van Maria als zij de kruisiging van haar zoon Jezus ziet, de religieuze gebeurtenis die op Goede Vrijdag wordt herdacht.

Pergo Ensemble

De uitvoering van het Stabat Mater in de Ruïnekerk is gratis toegankelijk. Ook dat is inmiddels traditie.

Wel wordt de bezoekers na afloop vriendelijk om een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Geef een reactie