SCHOORL – De gemeente Bergen is begonnen met de tijdelijke herinrichting van de Paardenmarkt in Schoorl. Dit is een onderdeel van de ontwikkeling van de openbare ruimte en het stedenbouwkundig plan. Wethouder Ernest Briët opende maandag de tijdelijke inrichting van de Paardenmarkt in Schoorl.

Het voormalig postkantoorterrein verandert in een levendige, groene entree voor Schoorl. Een bruisende, groene ontmoetingsplek, benadrukt wethouder Ernest Briët. “Voordat wordt begonnen met de uiteindelijke inrichting is deze lege plek nu tijdelijk ingericht. Zo blijft het centrum, ook gedurende de transformatie, een aantrekkelijke en veilige plek.”

Tekst loopt onder de foto verder.

Duinweide

Door middel van bewonersparticipatie kwam de gemeente tot een eindconcept voor de tijdelijke inrichting, een duinweide. De gemeente maakte het plan samen met de omwonenden en ondernemers, laat Briët weten. “Bergen richt het plein tijdelijk in als een groen plein, met gras en planten. Daarbij hebben de ondernemers ruimte om te ondernemen.”

Wat gaat er gebeuren? Er komt op het tijdelijke plein een bloemrijke weide voor bijen en nectar zoekende beestjes. De weide is omringd met een schapenhekwerk. Twee poortjes bieden een opening voor een kleine route en daarnaast kunnen het gras en de bloemen in de weide uitbundig groeien.

In de bijenwand en het vogelbosje kunnen dieren schuilen en broeden. Onder de vogelhuisjes staan jonge heesters. Een zitstam is bijvoorbeeld geschikt voor een buitenles in de weide. De randen van het gemaaid gras bieden plek aan bijvoorbeeld een braderie.

Tekst loopt onder de foto verder.

‘Begin van iets groters’

Briët: “Met de tijdelijke inrichting van de Paardenmarkt houden we Schoorl ook tijdens de zomer en tijdens de werkzaamheden daarna aantrekkelijk. Dat is goed voor de inwoners, de vele bezoekers en ondernemers.”

“Dit is ook het begin van iets groters. In Schoorl werken we aan twee onderdelen: de openbare ruimte en het stedenbouwkundig plan met het beeldkwaliteitsplan. Na de zomer gaan we verder met de herinrichting van de openbare ruimte.”

“We werken boven- en ondergronds, aan nieuwe bestrating en riolering, de winkelstraat, het plein aan het Klimduin en we gaan aan de slag gaan met het realiseren van het stedenbouwkundig plan. De komende jaren zal, in fasen, nieuwbouw plaatsvinden, onder andere van nieuwe woningen.”

‘Prachtige parel’

“De afgelopen twee jaar is voortvarend gewerkt aan de plannen voor Schoorl-Centrum. Dit plein is onderdeel van het stedenbouwkundig plan voor het centrum van Schoorl. We hebben gericht het voormalige postkantoor als gemeente gekocht en gesloopt om ruimte te maken voor een nieuw plein.”

“De openbare ruimte in Schoorl is belangrijk voor de gemeente. Als alles klaar is hebben we een prachtige ‘parel’ aan de voet van het Klimduin. Een plek waar we de komende tientallen jaren heel trots op kunnen zijn.”

Nieuws en werkzaamheden in Schoorl-Centrum is na te lezen op de website van de gemeente Bergen.

(Foto’s: Hans Brouwers/ Habrofotografie).