EGMOND – Stichting Historisch Egmond zoekt sponsoren en investeerders die willen helpen bij de aankoop van schilderijen van De Egmondse School. De stichting richtte daarom ‘De Vrienden van De Egmondse School’ op en belegt op woensdag 4 oktober in Huys Egmont in Egmond aan den Hoef een bijeenkomst voor geïnteresseerden.

Eind negentiende eeuw begon de Amerikaans kunstschilder George Hitchcock een Art Summer School in de Egmonden, samen met zijn vriend en collega Gari Melchers. Van heinde en verre kwamen kunstenaars naar de Egmonden om met de twee Amerikanen te schilderen. Het werk dat hier uit voortkwam staat tegenwoordig bekend als De Egmondse School.

Over de hele wereld

De veelal kleurrijke landschappen en gedetailleerde portretten van Egmondse modellen hangen in de beroemdste musea over de gehele wereld. Dat ook de waarde van de schilderijen snel stijgt, blijkt wel uit de verkoop van Hitchcocks Tulip Culture, dat voor maar liefst 1,7 miljoen dollar op een veiling bij Sotheby’s van eigenaar verwisselde.

Toch komen er nog af en toe schilderijen van Hitchcock en Melchers voor veel lagere prijzen op de markt en Historisch Egmond heeft er inmiddels een aantal kunnen aankopen. “Met hulp van particuliere investeerders, anders zou het niet kunnen,” legt voorzitter Martijn Mulder uit.

‘Interessante investering’

Mulder: “Omdat we weten dat de schilderstroming veel aanhangers heeft, hopen we van harte dat er ook mensen zijn die willen helpen investeren. Dat kan bijvoorbeeld door een bedrag te schenken, maar ook door een aandeel in een schilderij te kopen. En dat kan op de lange termijn een heel interessante investering zijn.”

Ook nu worden er weer enkele topstukken particulier aangeboden en het risico is reëel dat deze schilderijen straks voorgoed verdwijnen, stelt Mulder. “De schilderijen worden veelal aan buitenlandse verzamelaars verkocht en dit is een laatste redmiddel om de schilderijen hier te houden en te tonen”.

De stichting is dan ook voornemens om de Egmondse School een permanente plek in het Slotkwartier te geven en de schilderijen voor iedereen zichtbaar te maken.

Informatie-avond op 4 oktober

Wie interesse heeft om als sponsor bij de Vrienden van de Egmondse School te komen, is welkom op de informatieavond op 4 oktober in Huys Egmont aan Slotweg 46 in Egmond aan den Hoef. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. Geïnteresseerden die niet in staat zijn om te komen, maar wel interesse hebben om financieel te steunen kunnen contact opnemen met Martijn Mulder via 06-51689620 of stuur een e-mail naar martijn@historischegmond.nl.

Foto: George Hitchcock schilderde ‘Dutch women conversing’ in Egmond aan den Hoef. Dit is één van de eerdere aankopen van de stichting. (Foto: aangeleverd).