EGMOND – De 22e editie van de mountainbike strandrace Egmond-Pier-Egmond werd vandaag gewonnen door outsider Stijn Appel en Riejanne Markus.

Na de lus in Wijk aan Zee pakte Appel een ruime voorsprong en gaf deze niet meer uit handen. In een tijd van 1.03.20 finishte hij als eerste op de Boulevard Noord. Bij de dames kwam Nederlands kampioen op de weg, Riejanne Markus, als eerste over de finishstreep. Na een spannende strijd met Pauliena Rooijakkers maakte Markus het verschil na de lus in Castricum aan Zee en pakte ze de winst in 1.15.22.

Stijn Appel boekte zijn eerste overwinning op het strand. “Dit is een hele mooie om het strandseizoen mee te beginnen. Ik wist dat ik kansen had en sterk was, maar dan moest ik eerst wegrijden. Er was een klein groepje weg, toen het tempo stil viel ben ik gewoon doorgegaan. Ik heb lang alleen gereden. Zonneveld is nog aangesloten, maar bij Wijk aan Zee reed ik solo weg.”

De Belg Jordi Warlop volgde op gepaste afstand als tweede in 1.03.23. Thomas Joseph, ook uit België, behaalde de derde plaats bij deze 22e editie (1.03.26).  

Riejanne Markus, Nederlands kampioen op de weg, wint bij de vrouwen

De dames konden vandaag tot aan de Noordpier mee in het grote peloton heren, waar onder andere ook Thomas Dekker en Laurens ten Dam zich in bevonden. Bij de lus in Velsen-Noord voerden Riejanne Markus, Tessa Neefjes, Eva Buurman en Maud Rijnbeek het tempo op. Neefjes kwam als eerste het strand weer op en gaf gas richting Wijk aan Zee.

Er moesten veel gaten gedicht worden, maar bij Wijk aan Zee ging Jumbo-Visma renster Riejanne Markus er vandoor. Pauliena Rooijakkers ging mee en samen sloegen zij een gat ten opzichte van de overige rensters. Samen reden zij terug naar Egmond aan Zee, waar de wedstrijd bij de strandopgang beslist werd in het voordeel van Markus.

“Blij dat ik de overwinning vandaag heb kunnen pakken, dit is er eentje die je als strandracer wilt hebben. De meiden van onze ploeg doen het goed in de cross, dus ik moet ook een beetje mee met de jonge meiden en dat heb ik vandaag gedaan.”

Editie 2024

De volgende editie de GP Groot Egmond-Pier-Egmond zal plaatsvinden op zaterdag 13 januari 2024. Inschrijven is mogelijk vanaf medio augustus.

Voor het complete verslag op radio en televisie van de Halve Marathon van Egmond, verwijzen wij je graag naar onze informatie hierover.

(Bron foto: Le Champion)