BERGEN – De Bergense brouwerij STOKED! bracht vrijdag 8 oktober haar tweede bier op de markt, de naam is Zoigl. Dit is een ongefilterd bier van lage gisting en is het traditionele bier van Oberpfalz in Duitsland.

.
De officiële introductie vond vrijdag plaats in café De Taverne in Bergen. De wethouders Erik Bekkering en Arend Jan van den Beld hingen samen het speciaal bij Zoigt! horende uithangbord aan de muur. Kroegeigenaar Steev van De Taverne, die het bier gaat schenken, hing de pul in het uithangbord. Daarna konden de aanwezigen het bier proeven.

.
De keuze voor een uithangbord heeft te maken met een diepgewortelde traditie in een klein gedeelte van Beieren waar dit bier oorspronkelijk vandaan kwam. De Brouwer legt uit dat in Duitsland na het brouwen in de Kommunbrauhaus de lagertanks mee naar huis gingen. Zodra het bier voor consumptie gerijpt was, hing de Zoigl-waard een zogenaamde Zoigl ster aan de gevel. De ster is een teken dat iedereen welkom was om het te komen proeven. En zo gebeurde het dat je Zoigl uitsluitend kon proeven in deze huiskamer cafés waar het bier vers voor je getapt werd.

.
Zoigl staat voor de brouwers symbool voor samenzijn, vriendschap en ontmoeting, en ook voor een hechte community.

Op zondag 9 oktober vieren de brouwers de start van het Zoigl seizoen door traditioneel het eerste fust aan te slaan. Liefhebbers kunnen in De Taverne vanaf 16.00 uur terecht voor een Zoigl voor de helft van de prijs. Hier kunnen ze proosten in een speciaal ontworpen STOKED! bar.

Wethouders Erik Bekkering (links) en Arend Jan van den Beld hangen het uithangbord van Zoigt! op. (Foto: Brouwerij STOKED!).
Steef van De Taverne hangt de pul in het bord. (Foto: Brouwerij STOKED!).
Proost! (Foto: Brouwerij STOKED!).