BERGEN – Belangstellenden kunnen donderdag 21 september in de bibliotheek in Bergen komen kijken en luisteren naar een lezing van Mart Groentjes van Boerderijenstichting Noord-Holland over stolpboerderijen. De stolp is als beeldbepalende ‘Piramide van de Polder’ het icoon van het Noord-Hollandse landschap.

Mart Groentjes vertelt deze avond over de macht en pracht van de stolpboerderij. Aanleiding voor de lezing is het thema van de Open Monumentendag: Boeren, Burgers en Buitenlui.

De stolpboerderij speelde een belangrijke rol in het leven van vroeger. Zowel als woning, als bedrijf en als leverancier van voedsel.

De stolp is met zijn piramidevormige dak typerend voor het Noord-Hollandse landschap en kent een boeiend verleden. Mart neemt de aanwezigen mee op een reis in beeld langs de mooiste stolpen van Noord-Holland en uit de nabije omgeving.

Aan de orde komen de ontwikkelingsgeschiedenis van de stolpboerderij, de verschillende streekgebonden types, de constructie en de versieringen.

Niet alleen het bouwwerk zelf maar ook de tuin en het erf worden besproken en niet te vergeten het interieur.

Eenieder is donderdag 21 september om 20.00 uur van harte welkom in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Bergen, Dreef 1. De toegang bedraagt € 5,- voor leden en € 6,- voor niet-leden.

Aanmelden kan via de website www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de klantenservice in de bibliotheek (met pin).