EGMOND AAN ZEE – De Egmondse verzetsstrijder Jacob Schol heeft sinds dinsdagmiddag zijn eigen Stolperstein. Jan Schol, zijn nog enige levende zoon, legde deze struikelsteen aan de voet van de trap tegenover de vuurtoren aan het eind van de Smidstraat. Een toepasselijke plek, want hier in de toenmalige Musschenbuurt, woonde hij. Ook het moment was goed gekozen, het is zijn geboortedag.

“Dit is de beste plek om hem te gedenken en ons te herinneren aan die afschuwelijke tijd en te bedenken dat het gevaar van verlies van waarden en normen altijd dichtbij is”, sprak burgemeester Lars Voskuil.

Hij was samen met familieleden van de verzetsstrijder, leden van Vereniging Dorpsbelangen Egmond ‘Parel’ aan Zee en een aantal persmensen aanwezig bij het plechtige moment. De burgemeester onthulde hier overigens een bordje met daarop informatie over Jacob Schol.

Daarna namen de aanwezigen een minuut stilte in acht.

Jan Schol en burgemeester Lars Voskuil.

‘Zo wordt mijn oom nooit vergeten’

Ada Schol, de nicht van Jacob die overigens ook het woord nam tijdens de bijeenkomst, nam het initiatief voor het leggen van de steen. Ze werd op dit idee gebracht door de Duitser Norbert Somberg. Hij vertelde haar dat het mogelijk is om voor verzetsstrijders een Stolperstein aan te vragen. En dat deed ze na een zoektocht naar meer informatie over haar oom Jacob. Hierbij kreeg zij overigens hulp van Jan van Baar, de inmiddels gepensioneerde archivaris van het Regionaal Archief.

En zo kreeg Jacob Schol, naar wie overigens ook de straat ‘Jacob Scholplantsoen’ is vernoemd, een eigen steen. Ada en Jan kijken dankbaar terug op de bijeenkomst. “Zo wordt mijn oom nooit vergeten”, sprak Ada na afloop.

Jan Schol, burgemeester Lars Voskuil en Ada Schol.

De Zâalnêelden

Hoewel de weergoden tijdens de bijeenkomst goed hun best deden om het een kort moment droog te houden, trad het Egmondse shantykoor de Zâalnêelden niét op. Althans, niet buiten. De Egmondse zangers en zangeressen zongen na afloop van de plechtigheid in het Verenigingsgebouw onder het genot van een kop koffie.

Over Jacob Schol

Jacob Schol bracht in de Tweede Wereldoorlog in de ondergrondse het verzetsblad ‘Het Parool’ rond. Hij werd in november 1941 verraden en verbleef vervolgens in Kamp Amersfoort en concentratiekamp Neuengamme, nabij Hamburg in Duitsland. De verzetsstrijder werd met nog zeven anderen gefusilleerd in januari 1943.

Foto’s: RTV80.
Bron foto portret Jacob Schol en de stolperstein: Vereniging Dorpsbelangen Egmond ‘Parel’ aan Zee.

Lees hier meer informatie over dit onderwerp. Bekijk ook de video van RTV80 TV hieronder.