EGMOND AAN ZEE – De Egmondse verzetsstrijder Jacob Schol heeft sinds dinsdag zijn eigen Stolperstein. Jan Schol, zijn nog enige levende zoon, legde deze struikelsteen aan de voet van de trap tegenover de vuurtoren aan het eind van de Smitstraat. Een toepasselijke plek, want hier in de toenmalige Musschenbuurt, woonde hij. Ook het moment was goed gekozen, het is zijn geboortedag.

“Dit is de beste plek om hem te gedenken en ons te herinneren aan die afschuwelijke tijd en te bedenken dat het gevaar van verlies van waarden en normen altijd dichtbij is”, sprak burgemeester Lars Voskuil die overigens een informatiebordje onthulde over de verzetsstrijder.

Jacob Schol bracht in de ondergrondse het verzetsblad ‘Het Parool’ rond. Hij werd in november 1941 verraden en verbleef vervolgens in Kamp Amersfoort en concentratiekamp Neuengamme, nabij Hamburg in Duitsland. De verzetsstrijder werd met nog zeven anderen gefusilleerd in januari 1943.

Initiatiefnemer van de Stolperstein voor Jacob Schol als eerbetoon is zijn nichtje Ada Schol. Zoon Jan had de eer om de steen te mogen leggen.