EGMOND AAN ZEE – Door de storm Pia kan het zeewater Egmond aan Zee instromen, meldde Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier donderdag. Maar dit gebeurde niet.

Wel namen strandpaviljoenhouders maatregelen door hun bedrijf te beschermen met zandhopen en betonplaten. De Firma Gul legde een zandwal op de hoofdstrandafgang bij de Werf. Uiteindelijk bleven de straten droog. Wel zijn er betonnen rijplaten, een picknickbank en een boei weggeslagen, zeggen omstanders.

Hoewel enkele Egmonders via Facebook lieten weten dat het niet zo’n vaart zou lopen, waren ze toch nieuwsgierig op locatie. Ook mensen vanuit Alkmaar en Heiloo keken toe. De gemeente Bergen liet donderdag overdag van zich horen via een persbericht. ‘Door zware windstoten uit het westen worden de strandopgangen in de gemeente Bergen mogelijk instabiel. Daarnaast verplaatst het zand zich snel wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Daarom een dringende oproep aan iedereen: blijf weg van het strand.’

Egmonders weten wat wateroverlast is. Het water bereikte appartementencomplex het Lido in 1990 en het centrum van Egmond aan Zee kampte bijvoorbeeld in augustus 2006 met ernstige overstromingen door véél regen.

ByEvert