CAMPERDUIN – Omdat er de laatste vijftien jaar meer mensen op het strand komen, vinden strandvogels steeds minder makkelijk rust- en broedplekken. Daarom zijn in Camperduin de eerste stappen gezet naar een Groen strand.

.
Landschap Noord-Holland (initiatiefnemer) en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier realiseerden hier een rustplek annex broedstrand. Over een lengte van een kilometer staat langs een deel van de duinvoet een raster. De ‘Vogelbroed- en rustgebied’-borden lichten toe waarom en hoe ze kunnen helpen.

.
In het project het Groene Strand werken (groepen) vrijwilligers, ondernemers, gemeenten en strandbezoekers samen om de natuur meer ruimte te geven, meldt Landschap Noord-Holland. In Camperduin wordt gewerkt aan het opbouwen van strandcommunities. Hierin gaan vrijwilligers zich bezighouden met afval opruimen, voorlichting geven, monitoring en broedstranden. Ook plaatselijke ondernemers doen mee door bijvoorbeeld hun terras plasticvrij te maken. Ook gemeente Bergen is positief over het project, laat de stichting weten.

.
Voor meer informatie en mogelijkheden om mee te doen met een strandcomunity, zie www.hetgroenestrand.nl.

Foto: Bontbekplevier. (Bron: Landschap Noord-Holland).