SCHOORL AAN ZEE – Strandpaviljoen Paal 29 in Schoorl aan Zee is weer goed bereikbaar. Een plas water op de Schoorlse Zeeweg naar het strand vanuit de duinen zorgde sinds vorig najaar voor een flinke blokkade voor mensen die naar Schoorl aan Zee wilde gaan. Maar Sem van Drunen van Paal 29 werkte eigenhandig aan een oplossing.

De Schoorlse Zeeweg is voor fietsers en voetgangers de enige route om via de duinen het strand van Schoorl te bereiken. Vanwege het water gingen ze huiswaards of zochten ze een ander strand op. Mensen die per sé naar het Schoorlse strand wilden, ‘pakten’ de Harger Zeeweg door de duinen naar Hargen aan Zee om vervolgens door te fietsen naar Schoorl aan Zee. Daarnaast reden er mensen vanuit Camperduin over de Harger Strandweg naar Hargen aan Zee om vervolgens over het strand naar Schoorl te lopen. Die route is bestemd voor zowel fietsers als auto’s. Al met al voor veel mensen een omweg en dus was de ‘afsluiting’ van de Schoorlse Zeeweg een gemis. En dat kostte het strandpaviljoen klanten en dus geld.

Zand, houtsnippers en boomstammen

Met hulp van vier vrienden nam Van Drunen deze week actie. In twee dagen tijd legden zij worteldoek neer en stortten zij kilo’s zand en houtsnippers in het water met als gevolg minder water en een verhoogd fietspad. Boomstammen langs de randen van de plas zorgden ervoor dat het zand op zijn plek bleef. Ook legden ze rijplaten neer om meer grip te hebben op het pad en op deze manier de veiligheid te garanderen. Voor dit werk gebruikten de harde werkers twee sjovels, een trekker met kar en een eigen auto. “Staatsbosbeheer had aangewezen waar we het zand en de boomstammen konden vinden. Die hebben wij opgehaald en gebruikt”, vertelt Van Drunen aan RTV80.

Staatsbosbeheer: geen geld voor een oplossing

Van Drunen, die in het strandpaviljoen werkt als hoofd technische dienst, trok een maand geleden aan de bel bij Staatsbosbeheer omdat deze organisatie verantwoordelijk is voor de weg. Maar de natuurbeheerder gaf aan te verwachtte dat het water zou zakken. Dat gebeurde ook, maar niet lang daarna stond er weer 24 centimeter op het pad. Later gaf Staatsbosbeheer aan niet de middelen te hebben om het probleem op te lossen, zo legt Van Drunen uit.

Boswachter Samuelle van Deutekom bevestigt dit verhaal. “Naast het onderhoud dat we al doen, is er onvoldoende geld beschikbaar in het potje onderhoud recreatieve voorzieningen. Hierdoor kunnen we geen mensen inhuren voor dit werk.” Staatsbosbeheer krijgt een zogenoemde SNL subsidie van de provincie voor het behoud en de ontwikkeling van natuur en landschap. Maar die is ontoereikend om ook deze klus te klaren, zo blijkt.

‘Planten vertrapt, hinder voor dieren’

Ondertussen heeft ook de natuur te leiden van het water dat op de weg stroomde, zo laat Van Deutekom weten. “Omdat de mensen de weg niet konden gebruiken, gingen ze de heide in. Hier zijn sluippaadjes ontstaan. Eén pad is duidelijk zichtbaar. Planten zijn hier vertrapt en ik vrees dat dieren hinder ondervinden van de mensen die daar lopen. Zeker nu het broedseizoen is begonnen: de nachtzwaluw zoekt hier bijvoorbeeld een plek en moet zijn gedrag aanpassen.”

Van Deutekom: “We denken wel na over een korte- en langetermijn-oplossing. Het is een puzzel om erachter te komen op welke manier we dit kunnen betalen.”

Slecht ter been

Volgens Van Drunen werkte hij deze week aan een tijdelijke oplossing. Hij hoopt permanent van het probleem af te komen. Daarnaast voelt de strandonderneming de werkzaamheden van deze week in de portemonee. Van Drunen: “Alles bij elkaar heeft onze actie ongeveer 2500 euro gekost. Dat geld moeten we zelf betalen. Maar het is het waard: er komen weer klanten in onze zaak.”

“Mensen die slecht ter been zijn of in een scootmobiel zitten, zijn weer helemaal blij. Ze waren hier maanden niet geweest. Het is geweldig natuurlijk om nu weer tevreden gezichten te zien.”

Ludieke actie

Voor Lilian en Tiana, eigenaren van strandpaviljoen Paal 29, was de wateroverlast half april een reden om een ludieke actie te starten. De dames trokken hun wetsuits en zwemvliezen aan en namen hun duikbril en snorkel mee. Dit om het strandseizoen ludiek te beginnen. RTV80 was erbij. Bekijk hier de video.

(Bron foto: Sem van Drunen).

(Foto’s: Hans Brouwers/ Habrofotografie)