SCHOORL AAN ZEE – De zusjes Tiana en Lilian, eigenaren van strandpaviljoen Paal 29 in Schoorl, zien dat hun klanten moeite hebben om het strand met de fiets te bereiken. Een grote waterplas op de Schoorlse Zeeweg is de boosdoener. “Sommige klanten vragen ons of ze hun sokken op de verwarming mogen hangen.

Het duingebied in de regio Schoorl kampt al maanden met wateroverlast. Op veel plekken staan er plassen op de weg en daalt het grondwater niet of nauwelijks. Mensen die in de duinen wandelen, hardlopen of fietsen hebben hier last van, sommigen zoeken een andere route of blijven thuis.

Duikbril en zwemvliezen

Ook de horeca op het strand van Schoorl leidt dus onder het hoge water. Tiana liet woensdag aan RTV80 zien hoe groot en diep de plas water eigenlijk is op de Schoorlse Duinweg: het water loopt ongeveer 25 meter door en is 22 centimeter diep. Op welke manier is er doorheen te komen? De dames besloten de humor ervan in te zien. Ze trokken hun wetsuits en zwemvliezen aan en namen hun duikbril en snorkel mee. Dit om het strandseizoen ludiek te beginnen.

“We laten hiermee zien hoe groot het probleem is. Aan de andere kant: je komt er wel doorheen. Kijk maar naar de tactiek van één van onze collega’s. Hij trapt alleen op de trapper die boven het water uitsteekt.”

Asfalteringswerkzaamheden, ook dat nog

Fietsers rijden bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer het natuurgebied in over de Schoorlse Zeeweg en halen dus onderweg natte voeten. “Mensen gaan er toch doorheen en sommigen keren om.” Maar gelukkig zijn er ook twee andere routes die leiden naar het strand. Er lopen mensen over het strand van Bergen aan Zee naar Schoorl aan Zee. Andere strandgangers ‘pakken’ de Harger Zeeweg door de duinen naar Hargen aan Zee om vervolgens door te fietsen naar Schoorl aan Zee. Daarnaast rijden er mensen vanuit Camperduin over de Harger Strandweg naar Hargen aan Zee om vervolgens over het strand naar Schoorl te lopen. Die route is bestemd voor zowel fietsers als auto’s.

Liana vertelt dat ook deze Harger Strandweg zorgde voor een vervoersprobleem. “Dat kwam er ook nog eens bij: tot gisteren was de weg vijf dagen voor auto’s niet begaanbaar vanwege asfalteringswerkzaamheden. Gelukkig konden fietsers er wel door.”

‘Nog niet eerder gezien’

Tiana en Lilian, die hun strandpaviljoen op 21 maart opende om een nieuwe seizoen in te gaan, verwachten dat het water volgende maand gaat zakken. Wanneer dit daadwerkelijk gebeurt, kunnen ze niet inschatten. De dames hebben een plas als deze nog niet eerder gezien. Hetzelfde geldt voor hun ouders en grootouders, die het strandpaviljoen – een familiebedrijf – voorheen runde. “Misschien is het goed om na te denken over oplossingen voor dit soort plassen. Op Vlieland hebben ze een fietsbrug gemaakt, misschien is dat een idee?”

Fietsersbond peilt waterstanden

De Fietsersbond maakt zich overigens ook zorgen over de bereikbaarheid van het strand van Schoorl aan Zee. De organisatie vraagt al maanden aandacht voor wateroverlast in de duinen die nadelig is voor fietsers en het fietsnetwerk.

‘Volgens Reijnoud de Haan van de Fietsersbond is de waterplas op de Schoorlse Duinweg niet het enige ‘waterobstakel’. Op de Dokter Van Steinweg, een fietspad richting Schoorl, ligt 25 centimeter water. “Het is daar niet voor niets nu heel stil, er zijn weinig fietsers te bekennen.”

Daarnaast hoopt hij dat PWN en Staatsbosbeheer ook na 2026 de Blijdensteinweg in Bergen aan Zee blijven schoonvegen van zand. Hier is stuivend zand – veroorzaakt door de kap van bomen in Bergen aan Zee – een probleem. Leden van de Fietsersbond peilen overigens al enkele maanden de waterdiepten op de fietspaden in de duinen van Staatsbosbeheer en de PWN tussen Groet en Zandvoort.