BERGEN AAN ZEE – Kinderen kunnen zondag 3 september op het strand gratis meedoen aan strandschoonmaakspektakel. Met de kinderen wordt over plastic soep gesproken en een wedstrijdje strandschoonmaken gehouden. Voor alle deelnemers is er een teamprijs en attentie.

Het spektakel is de afsluiting van de reeks strandschoonmaakwedstrijden die het Bergens vrijwilligersplatform Love Not Waste de afgelopen zomerweken organiseerde bij de surfcamps van Surfschool Bergen aan Zee.

De beginnende surfers leerden over plastic soep en wat ze zelf konden doen om het probleem aan te pakken. Daarna werd in teams afval op het strand verzameld en het team met de best gevulde vuilniszak won.

In het zand werden veel verpakkingen, sigarettenpeuken, gebruikte snoetepoetsers en flesjes gevonden, maar ook dingen als een schoen, een slipper en een aangespoelde strandstoel. Bijzonder aan deze laatste editie is dat na de schoonmaak met alle gevonden plastic doppen een beach tennis racket wordt gebakken.

Love Not Waste maakte deze mobiele recycle machine met een groep vrijwilligers deze zomer met behulp van een oude grillplaat, een verfföhn en laste een speciale racket-bakvorm uit staal.

Het strandschoonmaakspektakel start om 12.00 uur na afloop van de reguliere surfclub en duurt tot 13.30 uur. Deelname is gratis. Kinderen die vooraf willen surfen kunnen zich aanmelden voor de Sunday Surfclub (10.30 tot 12.00 uur. Deelnemen kost tien euro per kind. Zie ook www.surfschoolbergenaanzee.nl

Love Not Waste is een vrijwilligersplatform uit Bergen dat beach clean ups en recycle projecten organiseert. Afgelopen jaar reisde initiatiefneemster Gaby van Wonderen al van Bergen naar het zuiden van Marokko om stranden schoon te maken met surfers van alle nationaliteiten.

De beach clean ups van deze zomer in Bergen aan Zee zijn mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Bosschool in Bergen. Kijk voor meer informatie over de projecten en mogelijkheden voor donaties en sponsoring op www.lovenotwaste.com