BERGEN NH – Eigenaren van strandpaviljoens in de gemeente Bergen staan positief tegenover het weren van wegwerpplastic van hun terrassen. Daarentegen zien de meeste ondernemers geen goed alternatief voor producten die ze nu nog wel in plastic aanbieden. Dat blijkt uit onderzoek van RTV80.
.
Zeven van de in totaal tien ondervraagde eigenaren van strandpaviljoens uit de gemeente Bergen zien plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik voor stroop en honing als noodzakelijk. Dit vanuit hygiënisch oogpunt en om plakkarigheid tegen te gaan. Daarnaast kost het neerzetten en afwassen van stroop- en honingpotjes teveel tijd, vinden sommigen.
.
Nautilus aan Zee in Egmond aan Zee ziet daarentegen wel een alternatief. Dit bedrijf zet grote bussen stroop op tafel om her te gebruiken. Acht ondernemers willen nog niet af van melk in plastic melkkuipjes, omdat ook deze verpakkingswijze in hun ogen hygiënischer is dan melk in een melkkannetje. Melk blijft niet lang goed als het lang op tafel staat. Ondernemer Bart Valkering van Nautilus aan Zee in Egmond aan Zee: “Je kunt moeilijk melkkannetjes op zestig tafels neerzetten.” Volgens eigenaar Sjaak de Boer van ’t Zilverzand in Egmond-Binnen kookt melk binnen een uur als je het in de zon laat staan.
.
Verder vinden vier ondernemers het nog noodzakelijk om koekjes bij de thee of koffie verpakt te serveren. Dit omdat ze er niet lekkerder van worden als ze los op tafel komen. De Boer: “We hebben koekjes in grootverpakkingen. Zonder verpakking van de koekjes, kun je een hele doos al snel weggooien.”
.
‘Overschakelen op duurzaam als de voorraad op is’
De wil om plastic voor eenmalig gebruik in te dammen leeft tussen de oren van de strandpaviljoenhouders, zo blijkt. Alle ondervraagde strandpaviljoens willen in de toekomst het aanbod van plastic verpakkingen terugdringen als hiervoor goede alternatieven voor handen zijn. Ook als blijkt dat zij hiervoor iets meer geld moeten betalen.
Enkele ondernemers zijn al goed op weg. Beachrestaurant Zeepaardje in Egmond aan Zee gebruikt nu nog roerstaafjes voor de koffie en plastic melkkuipjes. Als de voorraad op is, dan schakelt de strandonderneming direct over op duurzamer verpakkingsmateriaal, vertelt eigenaar Hans Kockx. Overigens noemt hij als alternatief voor een plastic melkkuipje een kuipje gemaakt van karton. “Dat bestaat.”
Strandpaviljoen Noord in Bergen aan Zee deed het wegwerpplastic al in de ban; op dit terras is nu al geen wegwerpplastic meer te vinden. “We zijn plasticvrij”, aldus ondernemer Marc Karelsz. Blooming Beach in Bergen aan Zee ging onlangs bijna failliet door corona en wil daarom vanwege de kosten op een later moment omschakelen. Wel zegt het bedrijf altijd al zo duurzaam mogelijk te werken. Tanja Bredewout van strandpaviljoen Luctor et Emergo in Schoorl stoort zich overigens ook aan onnodige papieren verpakkingen. “Vanwege corona levert onze leverancier nu suikerklontjes in papier verpakt. Ook dat wil ik niet op het strand zien rondslingeren.”
Project Plasticvrij terras’
Elf andere Noord-Hollandse strandpaviljoens van buiten de gemeente Bergen doen wegwerpplastic dat makkelijk de zee in waait in de ban. Dit zijn paviljoens in Zandvoort, Overveen, Bloemendaal aan Zee, Velsen Noord, Wijk aan Zee en op Texel. Deze ondernemers doen mee aan het project ‘Pasticvrij terras’. Zij gaan een stap verder dan de nieuwe Europese wetgeving die plastic rietjes en bestek verbiedt. Voor deze elf bedrijven zijn nu zijn ook honingstaafjes, melkkuipjes en koekjes in verpakkingen verleden tijd.
.
Foto homepagina: Paviljoen De Zeester Bar Noord.
Foto: Sjef Kenniphaas.