REGIO- Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaven maandagmiddag een update over de coronasituatie. In een ingelaste persconferentie kondigde het kabinet dat het verbod op grote festivals gaat verlengen tot 1 september. Op vakantie gaan wordt wel makkelijker, vanaf dinsdag gaan alle landen in Europa op geel en groen. Wel moeten mensen vanaf 8 augustus een testbewijs indienen bij terugkeer naar Nederland.

Meerdaagse festivals zoals Lowlands en Mysteryland mogen deze zomer niet doorgaan. Dergelijke festivals waren al verboden tot augustus maar het kabinet trekt het verbod door tot 1 september. Volgens Rutte is het op dit moment niet verantwoord om dit soort evenementen door te laten gaan. Het hertesten van bezoekers tijdens een festival zou logistiek niet goed te regelen zijn. Het besluit is genomen in overleg met de evenementensector.

Alle landen binnen Europa krijgen een gele of groene kleur. Dat betekent dat het kabinet reizen naar geen enkele EU-land meer afraadt. Wel moeten mensen die niet volledig gevaccineerd zijn vanaf 8 augustus een negatief testbewijs overhandigen als ze vanuit een ‘geel’ land terugkeren naar Nederland. De teams die de quarantaineplicht controleerden gaan dat nu doen bij mensen die de Nederlandse grens passeren. Wie geen geldig coronabewijs heeft, kan een boete van 95 euro krijgen.

ByEvert